На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

На сцени в 50 града у нас е играл миналата година великотърновският театър

На сцени в 50 български града са играли през 2019 г. артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В някои от населените места те са гостували по осем пъти през годината. В други селища пък са играли по 3-4 представления на ден. Възстановени са редица стари дестинации, но са завоювани и нови сцени в 10 града в страната.

През миналата година продължихме нашето партньорство с големите културни центрове у нас, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Той припомни, че театърът е гостувал на сцените на държавните опери в Русе, Бургас и Стара Загора, както и в повечето областни центрове в страната. По голяма част от спектакли на театъра в турне са преминали под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

На 231 000 лв. възлизат приходите от спектакли през миналата година, а в сравнение с 2018 г. парите са с 15 000 лв. повече, отчете Васил Вълчев. Общо 161 са изиграните представления през 2019-а, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Спектаклите на сцената в старата столица са 56 и са били посетени от 8000 зрители. Общо 105 са представленията, изиграни в турне. Те са били гледани от 20 000 души. Най-силно по финансови показатели е последното тримесечие на годината, а приходите от него възлизат на 101 000 лв., посочи още директорът на театъра.

Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през новата година, дори да го увеличим, заяви Васил Вълчев. Като постижение на екипа той посочи постигнатия творчески и репертоарен баланс между двата художествени отдела в МДТ – драматичния и музикалния. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в театралния афиш.

Сред успехите на великотърновския театър през 2019 г. е участието в Международния фестивал на спектаклите за деца “Вълшебната завеса“, който се проведе в Търговище. Храмът на Мелпомена в старата столица бе избран да представи на фестивалната сцена постановката „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, адаптация на текста, режисура и сценография – Стефан Методиев, композитор – Михаил Шишков. Това бе първата изява на МДТ на престижен форум от 20 години насам. За участие в конкурсната програма на 20-ото юбилейно издание на фестивала бяха получени заявки от десетки театри от страната и чужбина, от които бяха селектирани 18 заглавия на трупи от Индия, Италия, Русия, Сърбия, Турция и др. Сред избраните най-добри спектакли за деца се нареди и „Пипи Дългото чорапче” на МДТ „Константин Кисимов”.

С оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман великотърновските артисти за трети път участваха в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението на крепостта „Царевец” бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави. В края на август по покана на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха сред естествения декор на царския дворец и оперетата „Баядерка”. Спектакълът премина под патронажа на кмета и също беше посрещнат с много добре от публиката.

В началото на септември артистите на МДТ успяха да покорят ценителите на изкуството и в Югозападна България, където бяха на четиридневно турне. Те изиграха общо пет спектакъла в Дупница, Разлог, Сандански и Петрич. С мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” театърът участва в първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата „Петрич 2019”. За първи път нашият театър излезе на сцена в Дупница, Разлог и Сандански, а публиката наистина ни прие много радушно, сподели Васил Вълчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.