На 23 Халима Аден се пенсионира

Първият модел с  хиджаб напуска подиума по религиозни причини 

23-годишната Халима Аден, която е известна като първия модел на "Vogue", носещ хиджаб, обяви пенсионирането си. В своя Instagram момичето коментира редица снимки, от които  стигнала до извода, че работата й в бранша я принуждава да прави компромис с религиозните си убеждения. Като пример Аден посочва кампанията "American Eagle", в която са й сложили  дънки на главата като хиджаб.

"Защо им позволих да сложат дънки на главата ми?! Върнах се в хотелската си стая и просто се разплаках след тази снимка, защото дълбоко в себе си знаех, че това не съм аз. Но бях твърде уплашен да говоря за това", пише Халима.

"Това, което наистина не харесвам  в модната индустрията, е липсата на мюсюлмани стилисти",
споделя Халима, отбелязвайки, че това води до неразбиране ролята на носенето на хиджаб. Моделът също така призна, че работата в бранша често й пречи да спазва религиозните правила, но Халима все още има и приятни спомени от някои от фотосесиите. Това са снимките  за козметичната марката на Риана "Fenty Beauty". "Риана ми позволи да нося хиджаба, който донесох със себе си. И това момиче бе истинската Халима", отбеляза Аден.

Аден стана известна през 2016 г., след като се състезаваше в конкурса за красота "Мис САЩ". Тогава тя привлече вниманието на модния редактор Карин Ройтфелд и бе поканена  в глобалната агенция за модели IMG.  Аден дебютира на подиума на седмицата на модата в Ню Йорк, като участва в шоуто Yeezy на Kanye West . Халима стана и първият модел, който носеше забрадка и бурки, за да украси корицата на "Sports Illustrated".
Решението на Халима вече е подкрепено от Риана и сестрите Бела и Джиджи Хадид. Наоми Кембъл също остави думи за подкрепа в коментарите .

Коментари

Задължително поле