Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

НВУ обяви прием на 265 курсанти и 271 студенти

Снимка: Веселина Ангелова

Ръководството на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски” във Велико Търново обяви, че тази година ще бъдат приети 265 курсанти и 271 студенти. Кампанията стартира на 1 февруари с прием на документи във Военните окръжия в страната, а на 6 март във факултетите на военния ВУЗ. За 22 февруари е насрочен първият изпит. Определени са общо 20 дати за полагане на изпити като 5 от тях са дублирани в Шумен, Долна митрополия и Велико Търново. И през тази година за улеснение на кандидатите ще бъдат провеждани изпити във всички областни градове на страната и в близки до тях селища. За първи път тази практика ще бъде приложена в София и Русе.

Националният военен университет е получил институционална акредитация с 6-годишна валидност и с най-високата оценка от 9.17. Това отрежда завидно място на НВУ в рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

Новоприетите курсанти ще се обучават по 18 военни специалности. Приемът в сравнение с миналите години е увеличен с над 200 места. Тази година завършват 53-ма възпитаници на военното училище. Миналата година пък са приети 194 курсанти. Още след първия семестър броят им обаче се е стопил със 17 души. Младежите сами са се отказали да продължат обучението си.

Цивилните студенти, които ще бъдат приети през 2017 г ще са по-малко. През миналата година са записани да учат 329 души, а тази година са отпуснати 271 места за 15 специалности. 100 места са предвидени за редовна форма на обучение, 164 ще са задочниците, а 7 са бройките за дистанционно обучение. Минималният бал за прием е 21.

Сред най-предпочитаните цивилни специалности са „Национална и регионална сигурност”, „Стопанско управление”, „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”. Има засилен интерес към техническите специалности.

„Налице е отрицателна тенденция свързана освен с демографските показатели, така и със заниженото ниво на подготовка от средния курс на обучение на младите хора. Проучванията сочат, че 37 % от българските ученици са неграмотни по природо-математическите науки, 41 % по четене, 42 % по математика. Притеснява ни това, че нивото на подготвеност на кандидатите показва недостатъчен потенциал за усвояване на професията. Намалява и престижът на военната професия в обществото, а единствената мотивация на родителите децата им да учат във военния университет е държавната издръжка”, коментира полк.доц.Веселин Мадански, който е зам.ректор на НВУ по учебната дейност.

Той сподели, че притеснение буди здравния и психологически статус на кандидатите да учат във военното училище. През последните 5-6 години броят на неиздържалите психологическия тест е нараснал драстично от 2 % до 20 % . Заключението на психолозите е, че тези младежи не са пригодни за професията.

„Освен тези, които вече се отказаха да учат в НВУ, в края на сесията ще има и освободени поради слаб успех. Кандидатите за курсанти трябва да са наясно, че във военния ВУЗ се държи изключително на дисциплината, че има строга организация на учебния процес, на служебните ангажименти, както и на битовите дейности. Много младежи се отказват още на прага на училището щом видят униформата и научат, че ще трябва да стават в 5,30 часа сутрин. Родители се обаждат да ни държат сметка, че синовете им е трябвало да ринат сняг. Има и такива, които никога през живота си не са хващали метла”, сподели полк. доц.Мадански.

Той обаче е категоричен, че въпреки отрицателните тенденции, военният ВУЗ няма да допусне никакви компромиси нито към кандидатите, нито към обучаващите се вече младежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.