Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

България е отличник по свободни работни места

Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор) “Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

Русия започва мащабно военно учение

Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев Управляващите си играят с нервите на медиците, се посочва в становище на БЛС

За всеки трети първолак българският език не е майчин Между 25% и 30% от децата са от ромски, турски или други групи и имат проблем при общуването с учителите

Лондон предлага нови формули за Брекзит Брюксел отхвърля идеите

Отварят магазини в малки населени места Нараства интересът към ритейл парковете

Задължават свинарите да сменят обувките Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Откриха учебната година в затворите у нас, 124 са първокласниците

Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на проекта „Турски поток“

„Фолксваген“ готов да плати 80 млн. евро на клиентите си в Австралия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара (ВИДЕО)

НВУ обяви прием на 265 курсанти и 271 студенти

Ръководството на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски” във Велико Търново обяви, че тази година ще бъдат приети 265 курсанти и 271 студенти. Кампанията стартира на 1 февруари с прием на документи във Военните окръжия в страната, а на 6 март във факултетите на военния ВУЗ. За 22 февруари е насрочен първият изпит. Определени са общо 20 дати за полагане на изпити като 5 от тях са дублирани в Шумен, Долна митрополия и Велико Търново. И през тази година за улеснение на кандидатите ще бъдат провеждани изпити във всички областни градове на страната и в близки до тях селища. За първи път тази практика ще бъде приложена в София и Русе.

Националният военен университет е получил институционална акредитация с 6-годишна валидност и с най-високата оценка от 9.17. Това отрежда завидно място на НВУ в рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

Новоприетите курсанти ще се обучават по 18 военни специалности. Приемът в сравнение с миналите години е увеличен с над 200 места. Тази година завършват 53-ма възпитаници на военното училище. Миналата година пък са приети 194 курсанти. Още след първия семестър броят им обаче се е стопил със 17 души. Младежите сами са се отказали да продължат обучението си.

Цивилните студенти, които ще бъдат приети през 2017 г ще са по-малко. През миналата година са записани да учат 329 души, а тази година са отпуснати 271 места за 15 специалности. 100 места са предвидени за редовна форма на обучение, 164 ще са задочниците, а 7 са бройките за дистанционно обучение. Минималният бал за прием е 21.

Сред най-предпочитаните цивилни специалности са „Национална и регионална сигурност”, „Стопанско управление”, „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”. Има засилен интерес към техническите специалности.

„Налице е отрицателна тенденция свързана освен с демографските показатели, така и със заниженото ниво на подготовка от средния курс на обучение на младите хора. Проучванията сочат, че 37 % от българските ученици са неграмотни по природо-математическите науки, 41 % по четене, 42 % по математика. Притеснява ни това, че нивото на подготвеност на кандидатите показва недостатъчен потенциал за усвояване на професията. Намалява и престижът на военната професия в обществото, а единствената мотивация на родителите децата им да учат във военния университет е държавната издръжка”, коментира полк.доц.Веселин Мадански, който е зам.ректор на НВУ по учебната дейност.

Той сподели, че притеснение буди здравния и психологически статус на кандидатите да учат във военното училище. През последните 5-6 години броят на неиздържалите психологическия тест е нараснал драстично от 2 % до 20 % . Заключението на психолозите е, че тези младежи не са пригодни за професията.

„Освен тези, които вече се отказаха да учат в НВУ, в края на сесията ще има и освободени поради слаб успех. Кандидатите за курсанти трябва да са наясно, че във военния ВУЗ се държи изключително на дисциплината, че има строга организация на учебния процес, на служебните ангажименти, както и на битовите дейности. Много младежи се отказват още на прага на училището щом видят униформата и научат, че ще трябва да стават в 5,30 часа сутрин. Родители се обаждат да ни държат сметка, че синовете им е трябвало да ринат сняг. Има и такива, които никога през живота си не са хващали метла”, сподели полк. доц.Мадански.

Той обаче е категоричен, че въпреки отрицателните тенденции, военният ВУЗ няма да допусне никакви компромиси нито към кандидатите, нито към обучаващите се вече младежи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.