Небостъргачи ще се строят около „Цариградско шосе“

Търсят места на бъдещите „ситита“

Здравков е против строежа на 44-етажна сграда на бул. „България“

Небостъргачите в столицата ще се строят на специално обособени места. Такива “ситита” може да се обособят край бул. “Цариградско шосе” около метростанция “Интер Експо Център”, както и при продължението на бул. “Царица Йоанна” с Околовръстното шосе, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета си.

“В цял свят местата около жп гарите са така устроени (има небостъргачи - б.а.). У нас може да се действа северно от Централна гара. Защо не и в района на аерогарата, стига да го позволи Ръководство “Въздушно движение”, поясни главният архитект. Според него високите сгради трябва да “вървят заедно - като овцете”.

По думите му местата за бъдещото “сити” трябва да са повече от едно. Те ще бъдат определени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

“Високите сгради трябва да се строят на места, където има транспортни връзки и удобни паркинги, изградена инфраструктура - ток, вода, канал. Необходимо е да дефинираме проблемите с вратичките в закона”, коментира Здравков. Той уточни, че работят по промяна на нормативната уредба за затваряне на тези пропуски.

Здравков бе помолен да коментира идеята в градинката на бул. “България” да се появи 44-етажна сграда - в Общия устройствен план на София теренът е отреден за озеленяване. В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта.

“С плана от 2009 г. теренът е включен в зелената система. С решението на съда ме задължават да допусна изграждането на 44-етажна сграда с показатели на смесена многофункционална зона. В същото време ме задължават да изпълня плана от 2007 г., където мястото е отредено за зона за обществено обслужване”, коментира Здравков. Според него инвеститорите настояват да ползват една поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат изграждането на сградата.

“Задължих инвеститорите да си преработят проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове”, обяви Здравков. Те обаче отказали, а ВАС му наложил глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение.”Обжалвам глобата и смятам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение”, посочи главният архитект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България