„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

Невъзпитаната българска корупция Защо ни липсват таланти в това широкоизвестно масово световно явление

Повече от месец вече в обществото се изливат тонове мръсотия. Понятията тотално се объркаха, а т. нар. „апартамент-гейт“ бе възседнат от нечистоплътни маниаци.

Реалните факти постепенно се подменят, участниците в скандала се разрастват като бройка, без значение дали са реални извършители по времето, когато са облечени във власт, или не. Тераси, частни асансьори, широкоплощни жилища се изтикват на заден план заради новата мода – къщите за гости, построени по европейската Програма за развитие на селските райони. Които пък – оказва се, се ползвали не по предназначение. За да стигнем до вчерашната намеса на главния прокурор Цацаров, който разпореди пълна проверка на всички подобни обекти. Нищо, че иде реч за събития, станали преди доста години със съответните отговарящи и може би съучастници от Фонд „Земеделие“ и от самото министерство на земеделието горите и храните. Вероятно, защото са ги проспали или просто са опънали чадърчето, над когото трябва.

Първосигналната реакция след разкритията за купени под пазарни цени скъпарски имоти, бе във вид на оставки или молби за дългосрочно излизане в отпуск. Без значение за конкретните казуси. Така Цветан Цветанов се раздели с депутатството, а Цецка Цачева – с министерството на правосъдието, оставки подадоха трима зам.-министри, в отпуск се оттеглиха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев. Оказа се, че практически КПКОНПИ, която трябва да громи корупцията по високите етажи на властта, е обезглавена. А Цацаров непрекъснато u спуска нови и нови задачи… Премиерът Борисов си мислеше, че с оставките скандалът ще бъде заметен и бързо-бързо забравен. Първосигналчиците обаче тръгнаха на юруш по принципа „А вие, защо биете негрите?“ Така реалните случки отекоха в канала и нищо не се разбра. Най-малкото беше да се попита откъде е произходът на средствата на купувачите, след като са на държавна хранилка. Но това явно обягва засега от взора на проверяващите.

Представете си обаче следната ситуация – ако постъпи информация за жилище или къща, в която се твърди, че същият този премиер се е облажил неправомерно, ще си подаде ли и той оставката? Или ще си пусне платен отпуск, докато го проверяват? Абсурд на абсурдите.

Корупцията е стара колкото света. Ето ви едно определение за нея, взето напосоки от интернет: „Корупция (на латински: corrumpo- покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно- поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт. Всички форми на управление са уязвими за корупцията, като степента варира значително от дребно използване на влияние за извършване на услуги до институционализирано рушветчийство и отвъд него. Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени“.

Истината е, че световната корупция произвежда. Големи проекти се печелят срещу сума в брой за когото трябва. Но тези проекти създават работни места, носят приходи в хазната, вдигат брутния вътрешен продукт. Може да звучи цинично, но е факт.

Най-големите чужди компании и банкови институции често влизат в светлината на прожекторите със съмнения или направо с доказани факти за плащане под масата. Някои от тях си имат и специални фондове, заделени за покваряване и развращаване на представителите на властта.

Говори се, че и у нас има подобни практики. Ако проектът е за 1 милион, 30-50-60 процента се инкасирали за държавата, партията, общината или кмета. Така ли е наистина, нека Цацаров да каже.

Когато обаче теглим чертата, излиза, че все още нямаме истински таланти в корупцията. Те бледнеят на фона на световната. А на всичкото отгоре са и невъзпитани – по-скоро страдат от клептомания, отколкото от висша форма на организирано източване на обществените фондове и на държавния бюджет. Нивото ни остава на принципа на батко и братко, на куме и кумецо…

Затова, дерзайте братя корупционери и корумпирани. Но бъдете по-скромни в лапането – нека има за всички. И не се учудвайте, че всеки втори у нас е готов да нарушава закона, ако има материална изгода от това. Нали вие му давате пример с поведението си.

 

Държавата ни е трагично безидейна

Държавата ни е трагично безидейна. Тя се занимава с лични асансьори, апартаменти на властниците, печалбарство, уреждане на наши момчета и момичета на доходни места, усвояване на едни пари от едни субсидии, насаждане на чужди биологично противоестествени идеологеми. Парламентът ни е с 8% одобрение – това са почти депутатите и техните семейства и роднини.

Корупционните прояви скандализират над 60% от българското население и властта е безсилна да подобри процентите. В същото време страната е изправена пред непредвидими геополитически промени, природни катаклизми, международна нестабилност, непрестанно външно въздействие и свиващ се национален суверенитет, пред демографска катастрофа, без кормчия, без посока, без стабилизатори, с отслабени съпротивителни сили, разединена, обезверена, с емигриращо младо и образовано население, без аналитичен капацитет да осмисли тревожните световни процеси и тенденции и подготви нацията за евентуалното им опустошително преминаване през България.

Задачата е историческа, а интелигенцията ни е обезкървена от 30-годишно изтичане на човешки капитал от страната. Някой трябва да постави диагнозата, да предпише терапията и да завие кормилото в спасителната посока.

Адв. Владимир Шейтанов, член на новия Стратегически съвет към президента, в интервю пред „Правен свят“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Държавата ни не е безидейна, защото българите постоянно раждат нови идеи за измами и престъпления. Проблемът е в ниското ниво на „матряла“. Интересите и манталитета на българина са арестувани в семейно-битова килия; същата тематика е преобладаваща и в цялата литература, но сюжетът се състои от елементарни ежедневни проблеми, които се случват на всеки по света. Ганю живее, за да се оплаква, а не да решава проблеми и предизвикателства. И се радва ако удари кьоравото или успее да измами; ако успее да се подмаже на мутра или на окупатор – цялата ни история го доказва.

  2. ,,PISATEL,,-JU,DOBRE CHE NE TI ZNAM IMETO,ZASHTOTO NE BIX ISKAL NISHTO PO-VE4E DA,,PRO
    CHETA,,OT TVOITO ,,TVORCHESTVO,,!,,BALGAROXULSTVOTO,,IZOPSHTO VECHE NE E NA,,MODA,,!

  3. Българинът много мрази светлина и яснота и най-обича задкулисието, подмолните действия, схеми за присвояване на пари и привилегии. Потърсих в Интернет списък на „Къщи за гости“ и открих списък на Владимир (браво!), форум на БГ-мама (от 2011 г.) и само заглавия по други сайтове. Единственият списък на къщи за гости открих в bivol.bg (браво!) и същият на сайта на ДФЗ. СПИСЪК С 4 КОЛОНИ; Област, Община, Гр./с. и Наименование на ПРОЕКТА(!) НА ПРОЕКТА, МАМКА МУ, НЕ НА КЪЩАТА. АМИ ТО Е ЯСНО, ЧЕ К-Ъ-Щ-И-Т-Е Н-Е С-А ЗА Г-О-С-Т-И. Никъде (освен Владимир) няма български сайт, който да рекламира този списък с условия за нощувка, закуска, цени, снимки, транспорт, работно време, заетост, име на собственик/управител/секретар както се прави по цял свят. Никъде по пътищата на Б-я няма да видите билборд с надпис „Заповядайте в нашата къща за гости“, снимка, телефон, Фейсбук и т.н. Е, ЗА КОГО СА ПРАВЕНИ ТЕЗИ КЪЩИ? Дори само този факт показва колко е корумпиран българинът. Затова ВСИЧКИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ СА СХЕМИ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ЕВРОПА, които или трябва да се осветлят като туристически обекти ИЛИ ПАРИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.