Невъзпитаната българска корупция

Защо ни липсват таланти в това широкоизвестно масово световно явление

Повече от месец вече в обществото се изливат тонове мръсотия. Понятията тотално се объркаха, а т. нар. „апартамент-гейт“ бе възседнат от нечистоплътни маниаци.

Реалните факти постепенно се подменят, участниците в скандала се разрастват като бройка, без значение дали са реални извършители по времето, когато са облечени във власт, или не. Тераси, частни асансьори, широкоплощни жилища се изтикват на заден план заради новата мода - къщите за гости, построени по европейската Програма за развитие на селските райони. Които пък - оказва се, се ползвали не по предназначение. За да стигнем до вчерашната намеса на главния прокурор Цацаров, който разпореди пълна проверка на всички подобни обекти. Нищо, че иде реч за събития, станали преди доста години със съответните отговарящи и може би съучастници от Фонд „Земеделие“ и от самото министерство на земеделието горите и храните. Вероятно, защото са ги проспали или просто са опънали чадърчето, над когото трябва.

Първосигналната реакция след разкритията за купени под пазарни цени скъпарски имоти, бе във вид на оставки или молби за дългосрочно излизане в отпуск. Без значение за конкретните казуси. Така Цветан Цветанов се раздели с депутатството, а Цецка Цачева - с министерството на правосъдието, оставки подадоха трима зам.-министри, в отпуск се оттеглиха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев. Оказа се, че практически КПКОНПИ, която трябва да громи корупцията по високите етажи на властта, е обезглавена. А Цацаров непрекъснато u спуска нови и нови задачи… Премиерът Борисов си мислеше, че с оставките скандалът ще бъде заметен и бързо-бързо забравен. Първосигналчиците обаче тръгнаха на юруш по принципа „А вие, защо биете негрите?“ Така реалните случки отекоха в канала и нищо не се разбра. Най-малкото беше да се попита откъде е произходът на средствата на купувачите, след като са на държавна хранилка. Но това явно обягва засега от взора на проверяващите.

Представете си обаче следната ситуация - ако постъпи информация за жилище или къща, в която се твърди, че същият този премиер се е облажил неправомерно, ще си подаде ли и той оставката? Или ще си пусне платен отпуск, докато го проверяват? Абсурд на абсурдите.

Корупцията е стара колкото света. Ето ви едно определение за нея, взето напосоки от интернет: „Корупция (на латински: corrumpo- покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно- поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт. Всички форми на управление са уязвими за корупцията, като степента варира значително от дребно използване на влияние за извършване на услуги до институционализирано рушветчийство и отвъд него. Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени“.

Истината е, че световната корупция произвежда. Големи проекти се печелят срещу сума в брой за когото трябва. Но тези проекти създават работни места, носят приходи в хазната, вдигат брутния вътрешен продукт. Може да звучи цинично, но е факт.

Най-големите чужди компании и банкови институции често влизат в светлината на прожекторите със съмнения или направо с доказани факти за плащане под масата. Някои от тях си имат и специални фондове, заделени за покваряване и развращаване на представителите на властта.

Говори се, че и у нас има подобни практики. Ако проектът е за 1 милион, 30-50-60 процента се инкасирали за държавата, партията, общината или кмета. Така ли е наистина, нека Цацаров да каже.

Когато обаче теглим чертата, излиза, че все още нямаме истински таланти в корупцията. Те бледнеят на фона на световната. А на всичкото отгоре са и невъзпитани - по-скоро страдат от клептомания, отколкото от висша форма на организирано източване на обществените фондове и на държавния бюджет. Нивото ни остава на принципа на батко и братко, на куме и кумецо…

Затова, дерзайте братя корупционери и корумпирани. Но бъдете по-скромни в лапането - нека има за всички. И не се учудвайте, че всеки втори у нас е готов да нарушава закона, ако има материална изгода от това. Нали вие му давате пример с поведението си.

 

Държавата ни е трагично безидейна

Държавата ни е трагично безидейна. Тя се занимава с лични асансьори, апартаменти на властниците, печалбарство, уреждане на наши момчета и момичета на доходни места, усвояване на едни пари от едни субсидии, насаждане на чужди биологично противоестествени идеологеми. Парламентът ни е с 8% одобрение - това са почти депутатите и техните семейства и роднини.

Корупционните прояви скандализират над 60% от българското население и властта е безсилна да подобри процентите. В същото време страната е изправена пред непредвидими геополитически промени, природни катаклизми, международна нестабилност, непрестанно външно въздействие и свиващ се национален суверенитет, пред демографска катастрофа, без кормчия, без посока, без стабилизатори, с отслабени съпротивителни сили, разединена, обезверена, с емигриращо младо и образовано население, без аналитичен капацитет да осмисли тревожните световни процеси и тенденции и подготви нацията за евентуалното им опустошително преминаване през България.

Задачата е историческа, а интелигенцията ни е обезкървена от 30-годишно изтичане на човешки капитал от страната. Някой трябва да постави диагнозата, да предпише терапията и да завие кормилото в спасителната посока.

Адв. Владимир Шейтанов, член на новия Стратегически съвет към президента, в интервю пред „Правен свят“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи