Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

Прибират се военнослужещите и техниката от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018“

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Вижте как върви изграждането на третия лъч на метрото в София (ВИДЕО)

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Полицаи и миряни почетоха жертвите от катастрофи

Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Заупокойна молититва в памет на жертвите на пътя отслужиха в „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

С 15 машини и 870 т пясък и сол Монтана среща зимата

Прокуратурата протестира оневиняване на търновец, лихварствал в продължение на 12 години Георги П.С. дал заеми с лихви на 17 лица за 109 500 лева

Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване

Апаши нападнаха гард с торба пари в Монтана Охранителят даде отпор и спаси оборота, има заподозрян

Откриха труп на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ, двама загинаха

Роджър Федерер: Освиркванията нямат място в тениса

Реформаторският блок изпратил неграмотна циганка за член на избирателна комисия в Хасково

Снимка: Архив

Неграмотна жена се оказа член на секционна избирателна комисия в Хасково, разказа БНТ. Жената е от квотата на Реформаторския блок. Тя е от ромски произход, не може да чете и пише, участвала е и на първия тур на изборите за президент.

Въпреки сигнала, който БНТ подава в началото на изборния ден, неграмотната Джемиле така и не е сменена от Реформаторския блок. Комисията успява да предаде изборните книжа без нарушения и навреме.

Вместо да си седи вкъщи си стоя в училището, в коридора или самата секция и наблюдава какво се случва и това е. Слава Богу успя да подпише протокола“, казва Антония Пройкова – председател на СИК.

Председателят на комисията разбира, че Джемиле не може да чете и пише едва на втория тур, когато е трябвало отново да попълни декларация за доходите си.

Вчера сутринта разбрах, че тя не може да пише и е помолила друг човек да й попълни декларацията. Първоначално се почудих как да реагирам и дали да уведомявам някого“, казва председателят на СИК.

В община Хасково обясняват пред БНТ, че в закона няма изискване да се проверява образованието на членовете на секционни комисии.

„Всички тези номинации са отговорност на партиите. Те определят кой ще е техният представител в секционната избирателна комисия. Никой никъде не го проверява доколко е грамотен. Какво може да свърши. Компетентен ли е. Каква е ролята на общината в случая? В общината се провеждат консултации между партиите, на която консултация партиите се разбират за броя на техните членове…“, казва Диана Иванова, говорител на община Хасково.

Практиката в общината показва, че дори и да има неграмотни хора, те трудно могат да се засекат на разяснителните обучения преди вота. Обикновено инструкции от местния РИК се дават в зала, където присъстват над 1000 души.

За участието си в изборите жената трябва да получи 50 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. То останаха ли грамотни цигани?
  След 27г. демокрация дали още има такова животно като грамотен циганин или грамотен българин.
  Образователната ни система е на такова ниво, че и учителите ни са вече неграмотни и разчитаме на пенсионирани такива!

 2. Абе по кодекса се изисква да владее български език,нали на него отговаряше на репортера на телевизията.Няма изискване за грамотност,а и парафа е ударила и то добре,че го е ударила,иначе 1000 кинта глоба вместо 50 бонус,то протокола и без нейния подпис е валиден,с липсата на един,че и на два,дори и на три подписа в зависимост от състава като брой на комисията кворума не може да се наруши,как няма да е валиден протокола.Да си прецизиран кодекса и да впишат в него грамотен,вместо да владее български език.

 3. А и не бих се учудил ако извади диплома за 8-ми клас и то никак не е на шега,а от опит,дори и в 9-ти клас записан,а не знае да чете и пише,дори има и такива дето не разбират български.

  1. Е,значи има и доволни от ГЕРБ материално,но пък пенсионерите явно не са толкова доволни,а тези две групи са ней-верният ветропоказател дали държавата я е еня за най-закъсалите,въпреки че и банкови служителки се ядосват,че с няколко лева надвишавали прага за отпускане на майчинство,а половината пенсионери,че ги делят на бедни под 300 лв. и на богати с малко над 300 лв. и който получава 302 лв. примерно изостава от два пъти по 40 годишно с 56 лв.

 4. Абе не знам как ги правят тези бюджети,но имам чувството че който „вика“ най-силно както навремето в гръцките градове-държави са правили избори той печели,но то и народът го е казал – не реве ли телето никой не му дава мляко.

  1. Кунева е отскоро,имах предвид 20-30 годишни,но не във връзка с избори,а за изборите са прави от общината всяка партия си предлага членовете за комисиите,а за секционните наистина се изисква само владеене на български,но никъде в кодекса не е уточнено кяк се установява това,а подписи умеят да слагат и неграмотните,едно е цяла азбука,друго е една завъртулка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.