Реформаторският блок изпратил неграмотна циганка за член на избирателна комисия в Хасково

Неграмотна жена се оказа член на секционна избирателна комисия в Хасково, разказа БНТ. Жената е от квотата на Реформаторския блок. Тя е от ромски произход, не може да чете и пише, участвала е и на първия тур на изборите за президент.

Въпреки сигнала, който БНТ подава в началото на изборния ден, неграмотната Джемиле така и не е сменена от Реформаторския блок. Комисията успява да предаде изборните книжа без нарушения и навреме.

"Вместо да си седи вкъщи си стоя в училището, в коридора или самата секция и наблюдава какво се случва и това е. Слава Богу успя да подпише протокола", казва Антония Пройкова - председател на СИК.

Председателят на комисията разбира, че Джемиле не може да чете и пише едва на втория тур, когато е трябвало отново да попълни декларация за доходите си.

"Вчера сутринта разбрах, че тя не може да пише и е помолила друг човек да й попълни декларацията. Първоначално се почудих как да реагирам и дали да уведомявам някого", казва председателят на СИК.

В община Хасково обясняват пред БНТ, че в закона няма изискване да се проверява образованието на членовете на секционни комисии.

"Всички тези номинации са отговорност на партиите. Те определят кой ще е техният представител в секционната избирателна комисия. Никой никъде не го проверява доколко е грамотен. Какво може да свърши. Компетентен ли е. Каква е ролята на общината в случая? В общината се провеждат консултации между партиите, на която консултация партиите се разбират за броя на техните членове...", казва Диана Иванова, говорител на община Хасково.

Практиката в общината показва, че дори и да има неграмотни хора, те трудно могат да се засекат на разяснителните обучения преди вота. Обикновено инструкции от местния РИК се дават в зала, където присъстват над 1000 души.

За участието си в изборите жената трябва да получи 50 лв.

Коментари

Задължително поле