На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Нежна и взривоопасна поезия

Атанас Капралов по време на своя рецитал

„Към върха!” – това е едно от най-известните стихотворения на поета Атанас Капралов, с което започна неговата юбилейна вечер в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 9 октомври:

Аз няма долу повече да сляза
при пищните конкурси по омраза,
при мазните от оргии тела.
Заменям кислород срещу крила!
И нищо,
че сърцето ще е спряло –
животът ще избухне отначало
в мистичната родина на духа…

Събитието беше открито от д-р Марчела Борисова, зам.-директор на библиотеката, която поздрави поета за неговата 60-годишнина. По този повод издателство „Летера” публикува най-новата му стихосбирка „Приближаване до взрива”. Общото възприятие на книгата бих определила като облагородяване на експлозията. „Докато пиша, аз се чувствам осъден” – казва за творческия процес Хорхе Луис Борхес. Подобна перспектива ни внушава емоционалният ескиз на Атанас Капралов, вградил в стиха си високо температурно напрежение, афористични формули, контрастност и категоричност на заявената нетърпимост към родната социална действителност.

В емоционалното си експозе Капралов, който е и директор на Националния литературен музей, каза: „Аз съм роден и израсъл в Димитровград. Но София се превърна в моя град-спасител. Когато и да се яви някакъв проблем, аз успявам да събера сили и намирам разрешението тук, при места и сърца, които да ме приютят. Животът ми е бил доста интересен, преминавал съм през големи изпитания. В поезията си съм се опитал да отправя послания – за търсене на съвършенство, до предаване на силна енергия, на божественото чувство, което носи истинската поезия”.

Издателката Надя Фурнаджиева подчерта, че духът на поета винаги го е издигал за полет, за да открива своите истини: „В душата му бушуваше буря, която се изливаше в стихове и го извиси до звездните простори на поезията”.

За новата книга говори доц. д-р Георги Цанков, който сравни любовните стихове на Капралов с образците на родната литература, създадени от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Емануил Попдимитров и Христо Фотев, отбелязвайки: „Стихотворението „Приближаване до взрива” е връх в модерната ни поезия – то е едновременно химн на безсмъртната любов, на съзнанието за тленност, на натрупаната вселенска скръб, но и възхвала на белия ангел, който ще запази любовта дори отвъд”.

За своята работа по оригиналните цветни июлстрации към изданието говори художникът Владимир Запрянов. Музикалните интермедии бяха дело на композитора Хайгашод Агасян. Събитието беше уважено от зам.-министъра на културата Румен Димитров, от десетки поети, художници, музиканти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.