Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Окончателно: Тежка двустранна хеморагична пневмония причинила смъртта на 3-годишното дете в София Върнаха на работа отстранените шефове на болници

Рецидивист получи 20 г. за бягство от затвора и отвличане

БАБХ глобява търговския обект, продал пържолата с игла в София

Слави Трифонов: Съдът отхвърли регистрацията на партия „Няма такава държава“ с измислена причина Бяло, зелено, червено може за символите на БСП, НФСБ и "Атака", за нас не може, посочи той

Раздадоха рибен курбан навръх Никулден в Елена

Роднини на прегазения 6-годишен Мартин осъдиха застрахователите на 120 хиляди лева

В живота Бурак от „Ягодова любов“ е бохем

Нежна и взривоопасна поезия

„Към върха!” – това е едно от най-известните стихотворения на поета Атанас Капралов, с което започна неговата юбилейна вечер в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 9 октомври:

Аз няма долу повече да сляза
при пищните конкурси по омраза,
при мазните от оргии тела.
Заменям кислород срещу крила!
И нищо,
че сърцето ще е спряло –
животът ще избухне отначало
в мистичната родина на духа…

Събитието беше открито от д-р Марчела Борисова, зам.-директор на библиотеката, която поздрави поета за неговата 60-годишнина. По този повод издателство „Летера” публикува най-новата му стихосбирка „Приближаване до взрива”. Общото възприятие на книгата бих определила като облагородяване на експлозията. „Докато пиша, аз се чувствам осъден” – казва за творческия процес Хорхе Луис Борхес. Подобна перспектива ни внушава емоционалният ескиз на Атанас Капралов, вградил в стиха си високо температурно напрежение, афористични формули, контрастност и категоричност на заявената нетърпимост към родната социална действителност.

В емоционалното си експозе Капралов, който е и директор на Националния литературен музей, каза: „Аз съм роден и израсъл в Димитровград. Но София се превърна в моя град-спасител. Когато и да се яви някакъв проблем, аз успявам да събера сили и намирам разрешението тук, при места и сърца, които да ме приютят. Животът ми е бил доста интересен, преминавал съм през големи изпитания. В поезията си съм се опитал да отправя послания – за търсене на съвършенство, до предаване на силна енергия, на божественото чувство, което носи истинската поезия”.

Издателката Надя Фурнаджиева подчерта, че духът на поета винаги го е издигал за полет, за да открива своите истини: „В душата му бушуваше буря, която се изливаше в стихове и го извиси до звездните простори на поезията”.

За новата книга говори доц. д-р Георги Цанков, който сравни любовните стихове на Капралов с образците на родната литература, създадени от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Емануил Попдимитров и Христо Фотев, отбелязвайки: „Стихотворението „Приближаване до взрива” е връх в модерната ни поезия – то е едновременно химн на безсмъртната любов, на съзнанието за тленност, на натрупаната вселенска скръб, но и възхвала на белия ангел, който ще запази любовта дори отвъд”.

За своята работа по оригиналните цветни июлстрации към изданието говори художникът Владимир Запрянов. Музикалните интермедии бяха дело на композитора Хайгашод Агасян. Събитието беше уважено от зам.-министъра на културата Румен Димитров, от десетки поети, художници, музиканти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.