На 14 ноември 2018 да почерпят

„Европейска седмица за намаляване на отпадъците” в Пловдив

Махат маркировката на крайбрежната велоалея в Бургас Общината пита гражданите за статута й

Във „Фермата“ се подлютиха жестоко

Лекари от ВМА ще измерват безплатно кръвна захар и холестерол

Учени от БАН: Ще преборим демографската криза с увеличаване на доходите и подобряване на работната сила

Пламъци погълнаха калифорнийския Рай (ИНФОГРАФИКА) Огнената стихия взе най-малко 44 жертви в щата

Борислав Цеков: Принципът на поносимостта на данъчното облагане е нарушен

Пребиха зверски ученик в центъра на Ловеч

Ограничават колите в центъра на София Обмисля се пешеходна част от бул. “Цар Освободител” и район без стари автомобили в дни с мръсен въздух

Радев с вето за високите данъци на стари коли (Обзор) Държавният глава видя политическа цел в прокурорската проверката за Атанас Семов

Инфлацията в Германия достигна десетгодишен връх

Споразумението за Брекзит е готово

АПИ обяви зимно дежурство за пътните фирми

330 лв. за коледно пазаруване онлайн ще отделят българите

Нежна и взривоопасна поезия

Атанас Капралов по време на своя рецитал

„Към върха!” – това е едно от най-известните стихотворения на поета Атанас Капралов, с което започна неговата юбилейна вечер в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 9 октомври:

Аз няма долу повече да сляза
при пищните конкурси по омраза,
при мазните от оргии тела.
Заменям кислород срещу крила!
И нищо,
че сърцето ще е спряло –
животът ще избухне отначало
в мистичната родина на духа…

Събитието беше открито от д-р Марчела Борисова, зам.-директор на библиотеката, която поздрави поета за неговата 60-годишнина. По този повод издателство „Летера” публикува най-новата му стихосбирка „Приближаване до взрива”. Общото възприятие на книгата бих определила като облагородяване на експлозията. „Докато пиша, аз се чувствам осъден” – казва за творческия процес Хорхе Луис Борхес. Подобна перспектива ни внушава емоционалният ескиз на Атанас Капралов, вградил в стиха си високо температурно напрежение, афористични формули, контрастност и категоричност на заявената нетърпимост към родната социална действителност.

В емоционалното си експозе Капралов, който е и директор на Националния литературен музей, каза: „Аз съм роден и израсъл в Димитровград. Но София се превърна в моя град-спасител. Когато и да се яви някакъв проблем, аз успявам да събера сили и намирам разрешението тук, при места и сърца, които да ме приютят. Животът ми е бил доста интересен, преминавал съм през големи изпитания. В поезията си съм се опитал да отправя послания – за търсене на съвършенство, до предаване на силна енергия, на божественото чувство, което носи истинската поезия”.

Издателката Надя Фурнаджиева подчерта, че духът на поета винаги го е издигал за полет, за да открива своите истини: „В душата му бушуваше буря, която се изливаше в стихове и го извиси до звездните простори на поезията”.

За новата книга говори доц. д-р Георги Цанков, който сравни любовните стихове на Капралов с образците на родната литература, създадени от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Емануил Попдимитров и Христо Фотев, отбелязвайки: „Стихотворението „Приближаване до взрива” е връх в модерната ни поезия – то е едновременно химн на безсмъртната любов, на съзнанието за тленност, на натрупаната вселенска скръб, но и възхвала на белия ангел, който ще запази любовта дори отвъд”.

За своята работа по оригиналните цветни июлстрации към изданието говори художникът Владимир Запрянов. Музикалните интермедии бяха дело на композитора Хайгашод Агасян. Събитието беше уважено от зам.-министъра на културата Румен Димитров, от десетки поети, художници, музиканти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.