Незнайни факти за Левски в книга

Експерти от музея в Карлово анализирали и разчели архивите намерени през октомври 2018.

Събират нови документи около процеса за Арабаконашкия обир

Данните са издирени от музея в Карлово

Изданието включва част от материалите, открити през 2018 г. в Османския архив

Разчетени нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир ще бъдат обнародвани днес в галерия “Средец” на Министерството на културата.

Свидетелствата са събрани в книга, която ще бъде представена от директора на Национален музей “Васил Левски” - Карлово Дора Чаушева, уредника в музея Виктор Комбов и преподавателя в СУ “Св. Климент Охридски” проф. д-р Пламен Митев.

Книгата е резултат от издирвателската работа на музея в Карлово. Изданието включва преводите на част от откритите през 2018 г. в Османския архив в Истанбул неизвестни досега архивни материали, свързани със залавянето на участниците в Арабаконашкия обир и комитетските дейци, а след това и на самия Васил Левски, както и на съдебно-следствените действия срещу тях.

През 1931 г. Турция изпраща в България един вагон с отпадъчна хартия. Турски чиновници я продават с мотива, че не им е нужда и е стара за преработка.

Според специалистите хартията съдържа ценни документи от османските архиви.

Едната версия за тяхното изпращане в България е, че мнозина от тогавашните неграмотни турски чиновници не са били наясно с историческата стойност на документите.

Другата версия е, че някои управници опитали да се освободят по-скоро от неудобните им османски архиви, продавайки ги на България. У нас вероятно са били по-наясно какво точно съдържат хартиите. Благодарение на наши специалисти, на които е било възложено да прегледат документите, се разбира какво ценно богатство са и така ги запазват от унищожение.

Коментари

Задължително поле