Нека 22 март да бъде обявен за празник на българския дух

Даниел Панов

Кметът на Велико Търново Даниел Панов навръх празника на града призова 22 март да бъде обявен за празник на българския дух.

„Преди 787 години славният български владетел Иван Асен ІІ печели битката при Клокотница и превръща Търново и България в значим военен и духовен център в Европа. 787 години по-късно ние се гордеем със славното си минало и предци и им отдаваме необходимата почит и уважение. В началото на 20 век родолюбиви великотърновци предлагат 22 март да бъде обявен за празник на българския дух. Тази идея и днес има адекватно звучене и дълбочина. Именно днес ние предлагаме на депутатите от 44-тото Народно събрание да обявят 22 март за празник на българския дух. Убеден съм, че днес и в бъдеще ще имаме нужда от този празник. Нека припомняме на нашите деца и внуци нашето славно минало” , заяви в словото си в църквата „Свети 40 мъченици” кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

Традиционният празник на старопрестолния град започна в ранни зори със Света литургия в църквата на цар Иван-Асен II, а след кметското слово водосвет за здраве отслужи великотърновският митрополит Григорий. Десетки се стекоха в църквата „Свети 40 мъченици”.

Панов и гостите поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата, след което празнично шествие, водено от 300 ученици с портретите на благодетелите на града, се отправиха към сградата на община Велико Търново. Там се проведе празничен ритуал по вдигане на знамената, след което в залата на МДТ „Константин Кисимов” на тържествена сесия на Общинския съвет бе обявен почетния гражданин на Велико Търново. Тази година това е деканът на Историческия факултет на ВТУ проф. Иван Тютюнджиев.

Празникът продължи с пищна музикална програма.Вечерта пък на площада пред крепостта Царевец пък са атракциите с пускане на светещи фенери и излъчване на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони