Нелегален превозвач замесен в катастрофата в Унгария

Според местните курсовете се наричали „споделено пътуване“ и стрували по 100-120 евро

Микробусите, участвали в катастрофата в Унгария, при която загинаха турци, румънец и българка, са на жители на Омуртаг. Това потвърдиха техни съграждани, които твърдят, че пътниците се превозвали нелегално. Местните трудно разпознали бусовете, тъй като в района десетки семейства се занимавали с нелегален превоз.

Множество превозни средства сновели между България и Германия. Курсове се правели към Белгия, Франция и други.

Единият бус, замесен в инцидента, бил на мъжа на местна козметичка, а другият - на баща и син, с прякори Фъйка. В злополучната сряда, когато стана тежкият инцидент, зад волана на буса бил синът Ерхан, твърдят хората от Омуртаг. Според тях шофьорът бил със счупен крак и бил опериран.

Собственикът на другия бус бил заминал в сряда следобед за мястото на инцидента, но отказвал да говори с журналисти и забранил и на жена си.

В Омуртаг нямаха информация какви са били пътниците в бусовете. Предполагат, че това са нашенци, които се прибирали от Германия. Возели ги по уговорка, без да имат лицензи за такава дейност, смятат съгражданите им.

В едната посока пътуването струвало към 100-120 евро. Наричали го “споделено пътуване” и при проверки хората обяснявали, че са роднини или приятели. Дали в случая става дума за такива превози, не е ясно.

Проверка на журналисти на адресите на двете семейства не откри никого. На адреса на едното семейство е козметичен салон, който не работел. Те продали къщата и се изнесли на друго място. Съседи на Ерхан казаха, че и те чули, че той е пострадал. Показаха къщата, пред която беше спрян бус с чужда регистрация.

До момента не се знаело коя е загиналата жена. Тя била с българско име. Не е пострадала в бусовете, а след катастрофата, когато ужасена, хукнала по пътя. Тогава била насметена от друго превозно средство, разказват местните.

Двама от сънародниците ни са изписани

Четирима нашенци остават в тежко състояние

Установена е самолично­стта на 12-те български граждани, пострадали в катастрофата, и техните близки са уведомени, съобщиха от Външно министерство.

По информация на българския консул в Будапеща четирима от българските граждани, пострадали при верижната катастрофа, настанени в болница в Сегед, остават в тежко състояние. Трима от тях се намират в интензивно отделение, а един - в неврология с тежка черепно-мозъчна травма. Други трима са настанени в отделението по травматология и се намират в сравнително добро състояние. Състоянието на майката и тримесечното й бебе е добро.

Двама от пострадалите при инцидента български граждани, настанени в болница в Мако, вече са изписани. Състоянието на пострадалата българска гражданка, която остава в болницата, е стабилизирано.

Продължава работата на унгарските власти по установяването на самолично­стта на загиналата при инцидента българска гражданка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България