Нено Димов: Има над 700 млн. лева за решаване на проблема с мръсния въздух

Кадър от БНТ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира пред БНТ темата с мръсния въздух. Според него тя е станала актуална, когато е била определена като приоритет на министерството през 2017-та година. Той заяви, че има над 700 млн. лева за решаване на този проблем в текущата оперативна програма на министерството.

Фокусът за справяне с мръсния въздух трябва да е насочен към транспорта и битовото отопление, коментира той.

Министърът заяви, че основният замърсител е битовото отопление, на второ място транспорта и едва на трето място с малък процент - промишленото замърсяване. "Ние успяхме да осигурим около 500 млн. лв. за българските общини, които да кандидатстват за електрифициране на градския транспорт. Един от проблемите потенциалните в Европа са азотните окиси. Автобусите, които са на газ, генерират азотни окиси", каза той и посочи, че електротранспортът не го създава.

"Когато се задават въпроси към местната власт, трябва съответно местната власт да отговори на това, което направихме и което според мен беше много сериозен пробив за пръв път в екологично законодателство, в закона за числата ние променихме в момента стимулите и респективно санкциите към местната власт, не те да изпълняват програмите си. Досега беше санкционирано, ако не се изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат, т.е. за първи път фокусът е насочен към постигане на резултат, което в края на краищата е важно, защото ако вие изпълнявате една програма без резултат, значи тази програма не е добра", коментира Димов.

Много е ранен етапът за цените на самолетните билети във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията, каза той във връзка с декларацията на холандското правителство за авиацията.

"Това по принцип много на ранен етап е. Тук се повдига много сериозен въпрос и в ЕС не трябва да има теми табу. Това е въпрос в общия контекст на мобилността. Българското правителство в мое лице предложи да бъде направен специален фонд за електрификация на транспорта в Европа. Това е пореден разговор в посока чистата мобилност, тук тепърва ще предстои да се правят анализи и да се взимат решения", каза още Димов.

Според него този проблем има няколко аспекта: икономически, екологичен и социален. "България се присъедини към повдигането на дебат. Този дебат трябва да се проведе, този анализ трябва да се случи. Когато той се случи и видим не само единият елемент, ЕК ще вземе решение дали изобщо да стартира такъв процес и като го стартира всяка държава членка ще може да вземе отношение по него", допълни още Димов.

Във връзка си изборите тази година, министърът посочи, че безспорно на двата вота победителят е ГЕРБ. "Безспорно управляващата коалиция се представи много добре. На местните избори ВМРО удвои общинските си съветници от 120 на 240. От около 30 кмета, над 60 в момента. За ГЕРБ всички знаем много сериозната подкрепа, която се получи. Вторият извод той се видя най-ясно в София, че старите комунисти направиха коалиция с новите комунисти. Под комунизъм имам предвид начин на мислене", заяви още министърът.

Коментари

Задължително поле