Нено Димов: Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите на река Струма в Перник

Снимка: Архив

Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите на река Струма в Перник, общината е заявила готовност за извършване на проверка. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол.

„В резултат на получен сигнал на 11 юни 2019 г. за бяла пяна в коритото на река Струма в Перник е извършена незабавна проверка. Локализирано е изпускане на вода с бяла пяна от дъждовен бетонов колектор, находящ се на левия бряг на реката“, обясни Димов.

Той посочи, че не е установена миризма на химични или гнилостни процеси, не е констатирано и наличие на измряла риба. „С цел установяване на източника на замърсените води са направени проверки на производствените обекти в района, през които минава колектора. Не са констатирани следи от пяна в ревизионните шахти на площадките им. Установено е обаче, че по документи фирмите имат договор с ВиК в Перник за доставка, отвеждане и пречистване на отпадните води. Непречистените отпадъчни води на три от тях обаче попадат в река Струма. За една от фирмите с дейност производство на козметични продукти не е установено място за заустване на промишлените отпадъчни води, но от информацията е видно, че дружеството плаща такива на ВиК и за заустване, и за пречистване. Във връзка с това са дадени предписания на Община Перник за предприемане на действия с цел преустановяване на заустването на отпадните води. Общината е заявила готовност за извършване на проверка“, обясни той.

Министър Димов коментира и темата за подадени сигнали за неприятна миризма, излъчвана от завод за преработка на какаови зърна в Първомай. Той обясни, че за периода от 2017 г. до 2018 г. в РИОСВ-Пловдив са получени три сигнала за миризми, като при проверки не са установени нарушения. Димов посочи, че през юни е извършена и внезапна проверка, при която отново не е установено наличие на остра задушлива миризма на какао. Той подчерта, че РИОСВ - Пловдив ще продължава да извършва нужните проверки.

Коментари

Задължително поле