„Непокорното семе“ - шокиращо предупреждение за бъдещето от легендарния автор на „Портокал с часовников механизъм“

Антъни Бърджес – легендарният автор на великата класика „Портокал с часовников механизъм“ ни предупреждава за опасностите, които крие бъдещето в „Непокорното семе“. Книгата е написана преди почти 60 години и сега за пръв път излиза на български.

Бърджес описва свят на едно възможно бъдеще, което силно напомня на нашето настояще. „Непокорното семе“ е сатирична антиутопия в духа на Томас Малтус от английския писател Антъни Бърджес, която той публикува през 1962 г. – същата година, в която на бял свят се появява и шедьовърът „Портокал с часовников механизъм“ на същия автор.

В центъра на романа с оригинално заглавие The Wanting Seed са учителят по история Тристрам Фокс и неговата съпруга Биатрис-Джоана, скърбящи след смъртта на сина им.

В техния миp прекомерното увеличаване на населението предизвиква недостиг на средства за прехрана и издига на пиедестал алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация.

Само че Дерек, братът на Тристрам, който носи маска пред обществото, за да подпомогне кариерата си, поддържа тайна любовна връзка с Биатрис-Джоана.

Страстната афера води до престъпление: заченати са близнаци в условия на критична свръхпопулация. Животът допълнително се усложнява след появата на Сивите – екстремна полиция, която прилага тежки репресивни мерки.

В крайна сметка Тристрам е арестуван, докато обществото започва да се променя, правителството пада от власт, възраждат се древни ритуали за плодовитост, а в цялата страна се шири зловещ канибализъм. Впоследствие Тристрам се оказва въвлечен в бутафорна война, чиято единствена цел е да прочисти обществото от ненужните му членове…

Остроумен, фантастичен, едновременно шокиращ и забавен, „Непокорното семе“ разглежда темата за цикличния характер на човешката история.

От една страна блестяща и хаплива прогностика, а от друга – жанрово облицована алегория, книгата е изградена от Бърджес с изящен стил и с фин усет към провокацията… която обаче не е самоцелна, а градивна и ни помага да погледнем на себе си отстрани и да си направим важни изводи за човешката природа и за посоката, по която сме поели.

Българското издание на „Непокорното семе“ е в превод на Надежда Розова, а  художественото оформление - на Дамян Дамянов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства