Неправителствени организации представят алтернативно решение за пътя през Кресненското дефиле

Асоциацията на пострадалите при катастрофи ще представи на пресконференция вариант за решение на продължилия с години спор за магистралната отсечка в района на Кресна. 15 неправителствени организации подкрепят призива на асоциацията строителството да не се отлага. Основният мотив са многото пътни произшвествия с жертви, които стават там.

"Минавайки по този маршрут, той е осеян с паметници. Сегашната ситуация, когато има колони бавно движещи се автомобили, които обгазяват природата, също не е екологична", коментира Владимир Тодоров от асоциацията по БНР.

"Трябва да търсим баланс между всички интереси, но за мен животът на хората е на първо място и когато гледаме обществения интерес, трябва да поставяме висшата ценност, а именно живота на хората. Не за сметка на природата, а ръка за ръка с екологията и с природосъобразния живот", каза Тодоров.

Строителството на отсечката на "Струма" край Кресна трябва да завърши в края на 2023 година, за да не изгубим европейското финансиране. Изпълнението на проекта обаче се бави заради липсата на решение кой от вариантите да бъде избран.

В началото на седмицата, на обществено обсъждане, жителите на община Кресна не подкрепиха трасето през дефилето и настояха сегашният път да остане алтернативен на бъдещата магистрала. От ръководството на пътната агенция увериха, че интересът на местните ще бъде защитен. В момента се обсъждат три варианта за трасето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България