Непълнолетни - хит на трудовия пазар

Работодател, наел непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда, се наказва с до 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 1000 до 3000 лв.

838 разрешения за работа издала Инспекцията по труда

Наемат ученици за работа на плажа, аниматори в хотели и хамали

Имат право на удължен отпуск

Фирми активно наемат непълнолетни на работа, показват данни на Инспекцията по труда. За първите пет месеца на 2021 г. агенцията е издала 858 разрешителни за работа, от които 838 са за лица, навършили 16 г. при 548 година по-рано.

Масово непълнолетни се търсят за работа в хотелите и заведенията, заради началото на летния сезон, както и заради липсата на кадри в туризма. Хотели търсят ученици за поддръжка на плажа, които да почистват след гостите, показа проверка на “Труд” в актуалните обяви за работа. Търсят се и аниматори, които да работят почасово, като заплащането е около 10 лева на час. За 900 лева на месец пък фирма предлага работа на непълнолетни да правят сандвичи по морето. Освен в туризма ученици се търсят и за хамалски услуги, като им обещават между 20 и 70 лева на ден за работа от 3 до 8 часа.

Непълнолетните не могат да полагат тежък физически труд, нощен и извънреден труд, да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти, припомнят от Инспекцията по труда.

Работният ден за тях е 7-часов, за което следва да получават минимум минималната заплата за страната. Те имат право на удължен платен годишен отпуск от 26 дни.

За да започне работа, задължително работодателят трябва да поиска разрешение от Инспекция по труда. Документите са същите, които се представят и за пълнолетните лица. Разликата е, че при наемане на хора под 18 години те се представят предварително в агенцията, а при пълнолетни - при проверка. От Инспекция по труда се ангажират разрешителното да бъде издадено в рамките на 2 работни дни, въпреки че срокът е 7 дни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика