„Нетфликс“ и ЮТюб намаляват стрийминг качеството в Европа заради коронавируса

Стрийминг компанията "Нетфликс" обяви, че ще намали качеството на услугата си в срок от 30 дни на територията на Европа. Причината - да намали натоварването на интернет мрежата, за да могат повече хора да работят от вкъщи, пише Би Би Си.

Държавите, които продължават да въвеждат строги мерки срещу разпространението на COVID-19, изпратиха много от служителите си да работят от вкъщи. Италия са под пълна карантина, както и редица други държави, като това вдигнало търсенето на онлайн стрийминг услугата.

От "Нефликс" заявиха, че намаляването на качеството на картината би освободило около 25% от преноса на данни.

Филм в HD качество би "харчил" около 3GB пренос на данни онлайн, докато в нормално качество - само около 1GB.

Според специалисти намаляване на качеството би осигурило по-гладка работа на интернета в Европа.

Все още не е ясно дали "Нетфликс" ще приложат същата мярка на територията на Северна Америка, например.

Платформата за онлайн видео ЮТюб (YouTube) на Алфабет (Alphabet), съобщи днес, че ще намали качеството на стрийминга си в ЕС, за да избегне прекаленото натоварване на интернет, в момент когато хиляди европейци, принудени от коронавируса, работят от вкъщи и гледат видео у дома, предаде Ройтерс.

ЮТюб е втората компания след Нетфликс (Netflix), която взема мерки, след като европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова стрийминг платформите да понижат качеството на видеото си, за да предотвратят блокиране на интернет. Видеата са съществен дял от трафика на данни в интернет.

Решението е взето, след като Бретон говори с шефа на Алфабет Сундар Пичай и на ЮТюб Сюзън Уоджиски. От компанията отбелязват, че засега отчитат няколко пикови момента на използване на платформата, но са решили да вземат мерки, за да намалят натоварването върху системата.

Ангажираме се временно да прехвърлим целия трафик в ЕС към стандартна резолюция по подразбиране, посочи компанията в изявление.

Европейските телекомуникационни компании - от Водафон (Vodafone) до Дойче телеком (Deutsche Telekom) - отчитат скок на трафика на данни през последните дни, което накара Бретон да отправи призив преди да се е стигнало до срив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии