Не забравяме Крим Четири години след нашествието санкциите срещу Москва трябва да продължат

* Статията на г-н Борис Джонсън е предоставена на вестник “Труд” от посолството на Великобритания в България

В нощта на 22 фeвруари 2014 г. най-влиятелните мъже в Русия се събират на среща в Кремъл и вземат решението да отнемат Крим от Украйна.

По-късно тези мъже ще направят всичко възможно, за да легитимират решението си, включително чрез провеждането на фалшив референдум. Но тази среща на президента Владимир Путин и началниците на службите за сигурност има една цел – да реши окончателно съдбата на населението на Крим.

Това ни е известно, защото г-н Путин сам го сподели. В документален филм за руска телевизия, излъчен през 2015 г., президентът описа как са протекли събитията.

Решението му да анексира Крим е взето точно на тази тайна среща, три седмици преди фалшивия референдум. По думите на самия г-н Путин, всички твърдения за това как е предприел действия, за да защити региона и да отстоява желанията на местното население, са напълно неверни.

И така, Русия отне 27 000 кв. км от Украйна и наруши първия принцип на международното право – че страните нямат право да придобиват територия или да променят граници по насилствен път.

Г-н Путин официално анексира Крим в полза на Руската Федерация на 18 март 2014 г. Четири години по-късно, трябва да си припомним мащаба на случилото се и да удвоим усилията си в защита на нашите ценности и отстояването на принципите на международното право.

Руското завземане на Крим се превърна в първото насилствено отнемане на територия на европейска държава и първото насилствено преначертаване на европейска граница от 1945 г. насам.

Докато това се случваше, Русия наруши толкова много международни споразумения, че изреждането на всички би било предизвикателство. Например, г-н Путин потъпка член 2 от Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки и Договора за приятелство между Русия и Украйна.

Той също така наруши конкретното обещание на Русия, съдържащо се в Меморандума от Будапеща от 1994 г., да зачита „съществуващите граници на Украйна“ и  да се „въздържа от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна“.

Но г-н Путин не приключи с анексирането на Крим – той разпали и продължи да нагнетява конфликта в Източна Украйна. До ден днешен Русия продължава да изпраща войски и танкове в сблъсък, който вече е отнел над 10 000 човешки живота и е прокудил 2,3 милиона души от домовете им.

Полет MH17 стана поредната жертва на тази трагедия, след като руска ракета, изстреляна от район, контролиран от сателитни на Русия войски, взриви самолета в небето, убивайки 298 невинни души, включително 10 британски граждани.
Междувременно, от Крим идват сведения за системен натиск над местното татарско население и над всеки, който се противопоставя на руското нашествие. Въпреки постоянните призиви на Общото събрание на ООН, Русия отказва да позволи на международни правозащитни организации достъп до полуострова.

В крайна сметка, сигурността на всяка нация зависи от общоприетия принцип, че държавите не могат да променят граници или да превземат територия по насилствен начин. Поради тази причина съдбата на Крим е от значение за всички нас.

Всички ние сме задължени да се противопоставим на Русия по премерен и решителен начин. Това означава запазване на санкциите срещу Русия, свързани с анексирането на Крим, докато районът все още е под контрола на Кремъл и докато Споразуменията от Минск продължават да се пренебрегват в Източна Украйна.

Тези мерки целят да покажат, че нито една страна, независимо от това колко голяма е тя, няма правото да разчленява съседна държава и да нарушава международното право без последствия.

Въпреки това, паралелно с отстояването на принципите си, трябва да поддържаме постоянни и целенасочени разговори с Русия. Нужно е ясно и директно да изразим притесненията си от действията на Кремъл.

С визитата си в Москва през декември показах ясно, че не съществува противоречие между провеждането на диалог и възпирането – всъщност двете могат да се подсилват взаимно. Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Великобритания и Русия споделят и специална отговорност към международния мир и сигурност.

Нашето мото спрямо Русия трябва да бъде „във връзка, но нащрек“, тъй като и двете действия трябва да бъдат изпълнявани с еднаква решителност. Но не трябва никога да забравяме за ужасяващите последици от онази късна нощна среща в Кремъл.

 

Хронология на кризата

Кризата в Украйна се разгоря с пълна сила през ноември 2013 г., когато тогавашният президент на страната Виктор Янукович, под натиска на Москва, изненадващо обяви, че Киев се изтегля от преговорите за подписване на Споразумение за асоцииране с ЕС. За да е съвсем ясно, какво се случва, няколко седмици по-късно президентът на Русия Владимир Путин обяви, че ще отпусне 15 млрд. долара за изкупуване на украински външен дълг и ще намали с една трета цената на руските газови доставки за Украйна. Докато всичко това се случваше, хилядите протестиращи на площад „Независимост” в Киев се превърнаха в десетки хиляди, а оттам и в стотици хиляди. Масовите протести обхванаха всички по-големи градове в Украйна и три месеца след началото на кризата, на 22 февруари 2014 г. Виктор Янукович бе свален с процедура по импийчмънт от парламента на страната и избяга в Русия. Москва отказа да признае новата власт в Киев за легитимна и на 27 февруари 2014 г. въоръжени „вежливи хора“ с неутрални униформи превзеха парламента на Крим и издигнаха руския национален флаг.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. Крим е неразделна част от РФ и ингилизина освен да лае ,друго няма какво да направи!Ако иска да изпрати една,две девизии с храбри британски трансджендъри и да освободи поробения народ!!!

  1. Събуди се Стоио. Не сме в 19 век и хората са ти го написали. А относно това на кои е Крим, руснаците са оставили подписа си на кои е а не ти или някои руски трол. НАЛИ?

  2. просто и ясно казано няма да ви дадем нищо амери джендъри евала

  3. Крим, както и всички територии, заграбени от имперска Русия си е разделна част от нея. Виж, почети малко история и после се изказвай малко по -подготвен Засега имаш слаб (2).

 2. ДЖОНСЪН ПЕДЕРАС ДОЛЕН. ЩЕ ИЗПРАТЯ ТРИМА СИРИЙЦИ ДА ТЕ ГАЛЯТ. СКОРО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЯМА ДА Я ИМА.

  1. Няма, няма… не мой ги праща, че няма кой да гали руските тролове. Пращай ги към Москве да се дупят в най-голямата джамия в Европа. Гордостта на Руската Федерация. Браво на мурзилките ОТНОВО.

   1. русия е голяма и толерантна държава, в която народите могат свободно да изповядват религията си.
    ОТНОВО се изложи кат слабоумен евроатлантически трол.

    1. Радвам се е руснаците са започнали да толерират разлините. И аз се бях уплашил, е обратните не са добре дошли при тях. Даже ,четох Глуховски които казваше, че казахските бъбреци най-много ги уважават палките на милиционерите и кубинките на скинарите им. руска цивилизованост ОТНОВО.

     1. Слабоумните тролове и на марс да отидете пак ще си останете слабоумни…. и отново да отидете – отново ще сте си слабоумни. То ако имахте акъл немаше да сте такива отрепки та да ви вземат на тази работа …

 3. Такава лъжлива и глупава статия не бях чел скоро . От ден на ден тия британци са все по-нагли и по-глупави.

  1. Гадно е като ти казват истината с факти… или искаш да искараш бръщолевенията на господаря ти Путлер, че са лъжливи изкарвайки го открито лъжец или просто пенсионер с деменция управляващ руснаците??

   1. то един холандски демократ стана външен министър на банановат им монархия, разправяйки как лично чул колко агресивен бил путин… а се оказа, че нито е е бил там да чуе, нито путин е казвал такова нещо.
    абе евроатлантически ценности.

 4. А Малдивите, а Гибралтар. За Косово не казвам, там диригентът е друг, но разбирасе не без участие на по-старите оркестранти. Друго и не съм очаквал от статията, интелекта на по-горния индивид с османско потекло е като на търгаш от „Капълъ черши“.

  1. прав си!
   свобода за малдивите и гибралтар!
   а малайзийския самолет бе пратен кyрбан от споделящите евроатлантизма западни политици.

   1. Косово беше клане и за това и се намесиха хората. Малдивите и Гибралтар са си територии завзети и ратифицирани преди столетия и хората си спазват договорите. В случая Крим си е пример показно за руската варварщина и това в кои век са още боярищниците.

    1. Троле троле, свърши времето на тази евроатлантическа пропаганда… наяве излизат съшитите с бели конци лъжи… само безродните продажни слабоумници кат тебе оставате да тролите с предварително спуснати лозунги и фрази.
     Руши се, руши се и не путин ви е виновен, а слабоумието…

 5. божидар михайлов-Няма начин да не се обадиш и да информираш света,колко много мразиш руснаците!!!МАМА ТИ ДА Е.Б.А тъпо копеле!!!Само едно си знаеш-да плюеш по всичко руско,та ако ще и да става въпрос за най-красивата рускиня.За тебе тя ще е най-грозната.Нали е руско-трябва задължително да се оплюе.ТВОЙТА МАМИЦА уникално тъпо изчадие!!!

 6. „кмнтр“-пак „евроатлантизма“.Абе малоумник-не ти ли омръзна да споменаваш вечно тази дума?За каквото и да иде реч-ти си знаеш само едно-евроатлантизма!?Нямаш ли си друга работа,тъпако?

  1. Не путин, а сбъркания ген на баща ти е крив че си идиот та си падаш по ценностите на поръчковия дисидент на луканов…

   1. Кефи ме как комента не може да се съгласи като хората с опонентите си и пише несвързани неща типично по русофашистки. ОТНОВО.

    1. Къф опонент може да бъде слабоумен трол кат теб?
     Никой освен сбъркания ти ген не е крив, че си толкова жалка отрепка. Ако майка ти прочете кaкво постваш отново, ще се о6еси.

 7. ПРЕДИ ДА РАЗДАВА АКЪЛ ТОЯ КАВАЛ ДА ОБЯСНИ
  – Какво прави Англия векове наред в Индия, Пакистан, Бангладеш, Средна Азия,
  Африка…. Карибите ?
  – Където е била Франция е оставила материална и духовна култура. При заминаването
  си от Египет англичаните са взели и дървените колчета на палатките.
  – Преди да унищожат Либия една нощ Англия и САЩ бомбардираха двореца на
  Кадафи в Триполи. Цял свят знаеше, че Кадафи не е там. Убиха две малки момиченца
  (3-4 год.), внучки на Кадафи. Сутринта либийци протестираха пред евакуираното (празно)
  английско посолство. Коментарите на БиБиСи бяха: Варварите либийци…….
  Нека кавалът Джонсън ми обясни кой е варварин.
  – Не съм чувал Аржентина да ви е подарила Малдивите. Какво правите там ?

  Да продължавам ли….????

  1. Специално за Малдивите- никога не са били аржентински и са на повече от 400 мили оот Аржентина. Какво право на претенции имат? На „Малдивите“ открай време живеят англичани и ще продължават, след като набиха аржентинската хунта.

  2. Не всички са слепи, но има много тъпи. Да разбирам ли от глупостите в поста ти, че ти си на страната на сатрапа Кадафи, който взриви самолет с 400 души на борда и сега хленчиш за 2 от стотиците му внучки? Той си заслужи напълно това което търсеше. Много му се искаше да играе с големите батковци и да командва парада. Толкова му стигаше акъла.

   1. Очевадно си твърде пpocт да схванеш каквото и да било… но повтаряй ценностите на поръчковия дисидент на луканов и вервай…

 8. Той Господ реши – ингилезите няма да са първи, че с българите се заядоха, янките и те не стават, русите построиха голяма джамия но не за ердоган, а за ислямите по Волга-Болга. Това есасерско татарстан, голям грях, голям срам и омраза, между българското православие, и българския ислям по тия земи. Всичко друго се знае, и за Крим, за Фанагория, за Казан, и мерака на Иван-грозни, и т.н. и т.н. Путин малко ли направи за Русия, и продължава да прави за мира по планетата. В Сирия заради православието ли е там, или за исляма…??? Ще му дойде времето, по кротко, ще се разбере от всички, че религиите не са от вчера еврейска политика, но не са все още история…

  1. Нещо ти бръмчи у главата, но явно тя не те слуша много и две смислени приказки не можеш да вържеш в едно иречение.

 9. НАСЪРЧАВАНЕТО НА АГРЕСОРИТЕ Е ВРЕДНО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НЕЗАМИСИМО ДАЛИ СЕ КАСАЕ ЗА ГЕРМАНЦИ , ФРАНЦУЗИ , АНГЛИЧАНИ , РУСНАЦИ , АМЕРИКАНЦИ , КИТАЙЦИ .ТОВА КАЕТО НАПРАВИХА РУСНА;ИТЕ ЩЕ ИМА НЕПОПРАВИМИ ЩЕТИ ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ И ЩЕ ДОНЕСЕ РАЗДЕЛЕНИЕ НА ХОРАТА . ПРИ ТОВА НЯМА ДА ИМА ПРОШКА И РАЗБИРАТЕЛСТВО
  .СЛЕД КРИМСКАТА ИНВАЗИЯ ЧОВЕЧЕСВОТО ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩОТО !

 10. опетков,А на колко хиляди мили са Фолклендските острови от англия?Те са си чисто аржентински.Все едно да кажеш,че остров Сицилия не е италиански,защото е далеч от Италия, а принадлежи на Швеция!?!?!?Айде стига англофилщина!!!

 11. Светът вече не като този отпреди век и половина,когато Короната прати британски войски в Крим.Днес могат да пратят само туристи да се дивят на атаката на леката кавалерия преди век и половина срещу оръдейна батарея пред тях и по една на двата склона.Превзеха позицията,но останаха без кавалерия.Голяма гордост.

  1. Е, и ние се гордеем га нашите са мрели за мерака на кобурзите за солунската митница… а сетне са ни рязали…

 12. Когато завземахте колонии, колехте и бесехте безчет, източвахте богатствата на колониите, бяхте добри пирати, нямаше санкции за вас. Мръсна долна паплач, ревльовци слабаци. Ингилизите сте една от най-долните нации на този свят. Гледайте си в канчето да не станете скоро на парчета. ИРА извънземни ще ви довърши шекспирови говеда.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.