На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Не откриват ли САЩ нов Втори фронт в Европа? Доналд Тръмп десантира шумно и базапелационно

Карикатура Иван Кутузов – Кути

Приключиха честванията по случай 75-годишнината от Десанта на съюзниците САЩ, Великобритания и Канада в Нормандия. На 6 юни 1944 г. е дадено началото на най-голямата съвместна сухопътна, военновъздушна и морска операция – „Овърлорд“, с която започва освобождаването на Франция от нацистките окупатори, а оттам и на цяла Западна Европа. Генералите на САЩ и Великобритания Дуайт Айзенхауер и Бърнард Монтгомъри стоварват армия от 1 452 000 души (към м.юли) на европейския континент. Срещу тях са 39 дивизии на Вермахта 380 000 души под командването на фелдмаршалите Герд фон Рундщет и Ервин Ромел. Операция „Овърлорд“ завършва с разгром на Западната групировка на Райха. Германия дава 288 695 жертви, 2127 самолета и 1500 танка. Съюзниците постигат победата с цената на 226 386 убити, 4101 самолета и 4000 танка.

На Източния фронт, Германия и съюзниците u губят 5 076 700 убити, СССР дава 8 649 200 военни жертви. Няма смисъл от спорове каква е ролята на операция „Овърлорд“ за изхода на Втората световна война. Разбира се основните сражения ги извоюва СССР, но без нея победата щеше да е още по-дълга, мъчителна и още по-кървава. Без десанта цяла Германия, Франция, Италия и Испания щяха да са под управланието на комунистическите прокси-партии на Сталин, с неговата икономика, пропаганда, режим на управление. Нещо, от което СССР се отказа и то на два пъти, при Хрущов и при Горбачов.

От гледната точка на тези събития можем да преценим докъде са се развили съюзите и къде са различията към момента. На Западния фронт-2019 „десантира“ Доналд Тръмп. Шумно и безапелационно започна да дава съвети за преустройството на Европа. Първо от Великобритания. Препоръча страната да напусне ЕС незабавно и без сделка. Предложи веднага след като „се освободи от оковите“, Великобритания да сключи с него една „добра сделка“ и да не плаща дължимата вноска към бюджета на ЕС от 39 млрд. евро. Похвали Борис Джонсън като подходящ за нов премиер. Поздрави Нейджъл Фараж за Брексит и победата му на евроизборите. Дирекно каза, че този „добър човек“ трябва и той да участва в преговорите за излизане от ЕС. По традиция „изхейти“ кмета на Лондон Садик Хан, който си беше позволил да го критикува. Видя се и с Кралицата. Изтъкна шотландските си корени и инвестицията му на Острова в две голф игрища. Отново обаче посочи, че страните са на прага на „феноменална“ сделка, която ще потвърди специалните им отношения. Зад привидните медийни експлозии типично в негов стил всъщност прозираше истинската цел на визитата, а именно очертаване на рамките на бъдещото двустранно споразумение между САЩ и Великобритания.

Заедно с американския президент в делегацията присъстваха и изпълнителните директори и висши представители на BAE Systems, GlaxoSmithKline, National Grid, Barclays, Reckitt Benckiser, JP Morgan, Lockheed Martin, Goldman Sachs International, Bechtel и Splunk. Както виждаме обаче за тази „много, много добра сделка“ говори само американската страна.

Партньорът в лицето на Великобритания смутено мълчи, а ЕС гледа с нескрита тревога какви могат да ги подпишат Тръмп и евентуално фаворита му Борис Джонсън, докато все още имаме отворени граници с Кралството, а и след това. Така е защото на Великобритания u е отредена ролята на партньор и то младши-партньор с допълваща функция достъп през нея до европейския пазар. Накратко „феноменалната сделка“ представлява вариант на опитите още от администрацията на Обама да се сключи Транс-атлантическото споразумение за свободна търговия. Най-точното определение даде Дейвид Хениг, директор на Проекта за британска търговска политика и бивш съветник на британското правителство по въпросите на търговията.

„Това е безкомпромисен документ от гледна точка на САЩ, в който не се споменава нищо за взаимна изгода“… Списъкът съдържа 18 страници и на практика налага америкаската земеделска продукция, както и забрана за сближаване с Китай. В документа са описани най-тежките кошмари за европейските земеделски производители. Настоява се за „всеобхватен достъп“ за американските земеделски стоки във Великобритания чрез намаляване или елиминиране на митата, както и премахване и на другите бариери пред американския износ. Изпълнението на тези условия на практика отваря британския пазар за новият и пъстър ГМО свят, отгледан в Америка- генетично модифицираните земеделски продукти, хранените с антибиотици животни и третираното с хлор пилешко – които са забранени в ЕС, но са широко разпространени в САЩ. Достъп до възможност на американските банки пряко да финансират определени сектори от икономиката. Всяко едно сключване на споразумения с „непазарни страни“, в случая Китай, следва да бъде одобрявано от САЩ. Това е формулирано с изречението „Съединените щати се опитват да си запазят възможността да се оттеглят от сделката, ако не харесат евентуално търговско споразумение на Великобритания с „непазарни страни“ и е пряко предупреждение към Китай, че бъдещите отношения с Великобритания ще се одобряват от Вашингтон.

САЩ са наясно, че Брексит постави Великобритания в много неизгодно положение. Едно е да се водят преговори със страна от ЕС с население от 500 млн., а друго с 66 милионна, макар и владялата Америка преди време, Великобритания. Оттук и привидно импулсивно изпуснатите призиви от страна на Тръмп, страната да напусне без сделка ЕС и ако може и със скандал. Така тежестта в преговорите буквално ще се стопи. От своя страна ЕС също наблюдава процеса с тревога, защото евентуално напускане на Великобритания с отворена граница през Северна Ирландия ще осигури и достъп на тези продукти до европейския пазар. Към момента структурата на търговията на Великобритания е 49% с ЕС, 13% със страни в търговски споразумение с ЕС и едва 14% със САЩ. Излизането без сделка изисква нови търговски споразумения за тези близо 62% и осигурява „феноменален“ пазарен дял на САЩ. Неволно се налага аналогията с операция „Овърлорд“, когато през Великобритания тогава не толкова доминиращите в света САЩ влязаха в Европа и от тогава няма излизане. Деструктурираха Британската колониална империя и овладяха над 70% от пазарите й.

На „Източния фронт“, както казва Швейк „…Войната си вървеше много добре, докато не се намеси Генералният Щаб“, в момента Пентагонът. Русия почти се беше примирила със санкционното ежедневие, ЕС – с контрасанкционното. Постепенно се движеха и енергийните проекти. Докато намесата на „Генералния Щаб“ не активира отново военното противопоставяне. Анулирането на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) поставя Европа отново в положението на заложник за нова надпревара във въоръжаването на Европейския театър. САЩ разполагат системата THAAD вместо Aegis Ashore в базата си в Румъния, като официалното заявление, е че системата ще премине дългосрочна актуализация.

Същата седмица директорът на военното разузнаване на САЩ ген. полк. Робърт Ашли-младши директно обвини Русия, че провежда скрити ядрени изпитания на свръхмалки ядрени устройства. Това е пряко нарушение на Договора за всеобща забрана на ядрените изпитания и отваря врати за стартиране на подобни опити в самите САЩ. Нещо което е залегнало в концепцията им за ограничена ядрена война. Какви перспективи в това отношение пред надпреварата във ядренните оръжия отваря денонсирането на този договор можем да си представим, като за сравнение САЩ разглеждат ядренния артилерийски боеприпас тип „Grable“ с мощност от 15 Ктн. като „средно мощен взрив“. А това е с размерите на артилерийски снаряд…

Още от Източния фронт, САЩ обявиха новите хиперзвукови оръжия на Русия като ракетите „Сармат“ с бойните хиперзвукови маневриращи блокове „Авангард“ като елементи от Договора за стратегическите настъпателни оръжия СНВ-3, който изтича в края на 2020 г. и заплашиха, че ще анулират и него. В отговор руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е постигнала технологично изпреварване в стратегическите оръжия и може да мине и без този Договор. Нещо от рода на…“Все тая…!“ Да, но на нас в Европа едва ли ще ни е… Все тая! И отново неволно се налага аналогията, че основните „сражения“ в тази надпревара ще са на „Източния фронт“ и много от нещата след Десанта преди 75 години си остават същите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. ,, Препратката е показателна, само анализатор с задълбочени познания може да представи пред нас читателите тема от този мащаб по такъв безупречен начин. Благодаря Ви, г-н Гърдев

 2. Интересно написано. Китайците са казали: „има твоята истина, моята истина и Истината“. Това е истината на автора. Ако допуснем че всичко е точно така, както той го вижда, това означава че ЕС неминуемо ще смрази отношенията си със САЩ. Ако не веднага, то доста скоро. САЩ упорито се опитват да разкъсат отношенията на ЕС с Русия, но при посочения от Гърдев сценарий, може да стане обратното. Поживем, увидим !- добра е тази поговорка.

  1. Ще ги смрази, ако може да си го позволи. Ти можеш ли да си смразиш отношенията с шефа? Стискаш зъби, навеждаш глава и изпълняваш!

 3. Относно европа и влиянието на русия и сащ върху нея, показателно е, че ссср на два пъти предлага кочината германия да се обедини (1952ра при сталин и 1956та, когато австрия се обединява). Безродният глист и баща на всички немски глисти конрад аденауер отказва.

     1. Хапчетата шизи, да се успокоиш.
      А никой не ти е крив, че фактите не пасват в ценностите на отрепката плевтелиев и олихофрените на гер6.

    1. Вониш, бе, трол фашисткий. На 17 и 18 юни 1953 в източна Германия е избухнало всенародно възстание СРЕЩУ РУСКИТЕ НАЦИСТИ, ПОТУШЕНО ОТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, на чиито паметник българските фашисти се кланят. Потушено както в Унгария, в Полша и в Чехословакия от руските диваци. Слагай си въжето на шията.

     1. Може… всеки ТРЯБВА да мачка уродливиге немски говеда! Браво та ссср в случая!

     2. Пп. Не е било срещу окупацията, а срещу трудовите норми…

 4. Относно нюк-а, военната доктрина на нато включва първи ядрен удар.
  Военната доктрина на впоследствие създадения варшавски договор – не.
  Факти.

    1. Вониш, бе, трол фашисткий. На 17 и 18 юни 1953 в източна Германия е избухнали всенародно възстание СРЕЩУ РУСКИТЕ НАЦИСТИ, ПОТУШЕНО ОТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, на чиито паметник българските фашисти се кланят. Потушено както в Унгария, в Полша и в Чехословакия от руските диваци. Слагай си въжето на шията.

 5. Относно психическото състояние на евроатлантическите отрепки, достатъчно е да се видят безродният изрод – чифутът соломон паси искащ да разположим американски нюк, чифутскоатлантическата клептоманка и посланичка в сащ елена поптодорова и отрепката – луканов дисидент, промовиращ вкарването на 100 000 000 имигранга в европа и пазенето на въздуха ни от турски самолети росен плевнелиев.
  Факти.

  1. Гордея се, че съм сънародник на Г-н Плевнелиев, г-жа Поптодорова, г-н Паси и най-вече г-н Премиера Борисов. Нинова и нейните тарикати, русофилите, престъпниците и агентите на фашистка Русия ме карат да се срамувам от паспорта си.

 6. Брей че глупави ангилчани!!! Господинн,другаря
  Пръдлев много добре знае какео е хубаво за
  гордите англосаксонци. Той е инголям пророк.
  Нещо ката Нострадамус. Ако операция “Овърлорд”
  не била то в Италия Франция и Германия щяха
  сега да говорят руски !!! Нещастник! Те не можаха
  нас българите да направят руснаци ,макар и забравени от света камо ли французи , германци
  и италианци. Колко много руснаците плачеха за
  откриване на западен фронт?! краварите използваха глупавите руснаци за пушечно месо. Така както ги използваха срещу Напалеон, преди 200 гадини!!!!!
  Боже пребери си верисиите български….

 7. Великолепна статия. Малоумните цензори може би трябва да се замислят не за „гордите англосаксонци“, а за проблемите пред „континента“, както гордите ни наричат. И нещо гордите са като връщащи се аслани май…
  Ама то мисленето не е за всеки.

 8. събраха се, та се снимаха десантиращите в Нормандия – Меркел, Тръмп, баба Лизи и геронтофилът Макрон, а отбраняващите от тях атлантическия рубеж – руснаците, не бяха поканени…

  1. Мей каза, че дидея 6ил една от най големите битки на западния свят… с 4 вражески дивизии… сравнено с пленените 21 при сталинград ( и над 1 100 000 немски говеда).

   1. Ама си typo фащшистко говедо и ДОЛНОПРОБЕН ЛЪЖЕЦ, Д.Т.Е.М-ката мангалска, говедо вонящо. Общите жертви на германската армия при Сталингад са 300 хиляди. В десната в Нормалндия само корабите са 5,333, общо около 133 хиляди души плюс съюзнически 20,000 самолета са се били срещу Германия. Американците в Англия са били близо 3 МИЛИОНА.Кви 4 дивизии, бe TYPANAR скапан, руски лъжец и манипулатор. Слагай си въжето на шията.

    1. Отрепко проста неграмотна, пиша 4 в.р.а.ж.е.с.к.и дивизии“ – пиша го бавно, за да може идиот като теб да може да го прочете.
     Пиша бавно п.л.е.н.е.н.и.т.е 21, за да може потомствен длацоувен идиот да може са го прочете.
     Инак руснаците е трябвало да из6ият всички немски говеда – от москва до кочината берлин, че и до ел6а.

 9. Фасулчо, проблема за спасеявсне на давещите
  се е в самите давещи .Аксиомата на Остап
  е Бендер е широко известна в западната
  част на Азия и източната част на Европа. Фасулковците като теб все чакат някой да ги спаси.

  1. Не фасулчо, а баш гербаджийските отрепки изградиха кампанията си на някой да ни оправи… а ибрикът бойко борисов го осъществява в действителност.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.