На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

НЗОК потвърди: Има липса на лекарства за диабет и епилепсия

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ. Това каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева по БНТ.

Според нея, държавата може да участва в регулация на паралелния износ. „Без тези регулации, не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара“, добави Кръстева.

По думите й на пазара има конкуренция и няколко фирми предлагат медикаментите, но според здравословното състояние се изписват определени продукти и в случая има недостиг на конкретни лекарства от една фирма.

Кръстева обясни, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство и според нея е малко вероятно някой да остане 3 дни без медикаменти.

„Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко, затова максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация. Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя вследствие на терапията“, обясни Иванка Кръстева.

Относно направленията подуправителят на НЗОК отбеляза, че в местата, където са липсвали, са актуализирани.

„От половин година не би трябвало да има пациент неполучил направление. Лекарят може да надхвърля с 10 % направленията, например в рамките на 3 месеца и после ги компенсира“, каза тя.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия и е успяла да договори няколко мисии. Експерти и лекари обаче коментират, че не се реимбурсират и медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага да се поемат за сметка на болницата, иначе се застрашава човешкият живот.

Раздвижване в тази насока има, но все пак Здравната каса се води от законодателството и това е трудна битка, обясни подуправителят.

„В рамките на закона направихме много неща в тази насока, постепенно е въведено реимбурсиране в кардиохирургията и онкологията, разликата в цените за медицинските изделия е заради законодателството и договорите с фирмите, ние сме длъжни да сме в ход със законодателството. Няма как да реимбурсираме всичко, понеже имаме ограничен бюджет“, каза Иванка Кръстева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.