Грипна епидемия и в Благоевград

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Горски педагози преподават в градини и школа

МВР хвана измамници, събирали дарения от името на зам.-министър

Проф. Пимпирев: Резките промени на времето влияят на климата на Антарктида, тази година почти няма сняг

Премиерът на Косово: Само ние имаме юрисдикцията да разследваме убийството на Оливер Иванович

Близо 7500 участници ще събере 27-мото издание на фестивала „Сурва“

Движението при км 262 на АМ „Тракия“ при с. Кермен в посока Бургас се извършва в изпреварващата лента заради ремонт

Григор Димитров пречупи Рубльов в четири сета

Полицията издирва мъж във връзка с тежко криминално престъпление

Митничари се правят на купувачи на ракия Съставиха 1000 лв. акт на шуменец

Продължава акцията по събиране на стри гуми в София

Остава в сила бедственото положение в Смолян

НЗОК потвърди: Има липса на лекарства за диабет и епилепсия

Снимка: Архив

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ. Това каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева по БНТ.

Според нея, държавата може да участва в регулация на паралелния износ. „Без тези регулации, не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара“, добави Кръстева.

По думите й на пазара има конкуренция и няколко фирми предлагат медикаментите, но според здравословното състояние се изписват определени продукти и в случая има недостиг на конкретни лекарства от една фирма.

Кръстева обясни, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство и според нея е малко вероятно някой да остане 3 дни без медикаменти.

„Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко, затова максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация. Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя вследствие на терапията“, обясни Иванка Кръстева.

Относно направленията подуправителят на НЗОК отбеляза, че в местата, където са липсвали, са актуализирани.

„От половин година не би трябвало да има пациент неполучил направление. Лекарят може да надхвърля с 10 % направленията, например в рамките на 3 месеца и после ги компенсира“, каза тя.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия и е успяла да договори няколко мисии. Експерти и лекари обаче коментират, че не се реимбурсират и медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага да се поемат за сметка на болницата, иначе се застрашава човешкият живот.

Раздвижване в тази насока има, но все пак Здравната каса се води от законодателството и това е трудна битка, обясни подуправителят.

„В рамките на закона направихме много неща в тази насока, постепенно е въведено реимбурсиране в кардиохирургията и онкологията, разликата в цените за медицинските изделия е заради законодателството и договорите с фирмите, ние сме длъжни да сме в ход със законодателството. Няма как да реимбурсираме всичко, понеже имаме ограничен бюджет“, каза Иванка Кръстева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.