Нивата на заразяване във Франция спадат след локдауна

Във Франция строгата карантина вече дава резултат. Новозаразените са по-малко. Най-тежките случаи също намаляват, което носи облекчение на лекари и медицински сестри, съобщи Нова ТВ.

Французите чакат и президентът Макрон да обяви първо облекчаване на карантината от седмици-тази вечер. Нагласите са френският президент да отпусне минимално мерките на пълната изолация, в която гражданите на страната живеят през последния месец.

Няма да има пълна отмяна на карантината, но право да отворят ще имат магазините за нехранителни стоки.

Почти сигурно е, че заведения и ресторанти ще заработят едва в началото на следващата година, което предизвика протести на много места в страната

Придвижването във Франция ще продължава да бъде възможно единствено с декларация

Точно месец преди Коледа французите очакват да разберат при какви условия ще посрещнат празниците в края на годината. И макар правителството да заяви ясно, че празненства каквито е имало до сега този декември няма да има, резултатите от едномесечната изолация в страната са оптимистични. Броят на новозаразените с коронавирус за последните два дни е намалял три пъти. Значителен спад има и при пациентите в реанимация - 15% по-малко само през последната седмица.

“Ще преборим тази вълна на вируса. Ще победим пандемията заедно. Ще отнеме известно време и ще се наложи да мобилизираме всички сили, но с бдителност и единство ще успеем“, заяви Оливие Веран.

В Париж полицаи влязоха в класните стаи в ролята на възпитатели. Пазителите на реда припомниха на децата не само основните предпазни жестове, но и обясниха защо е важно в този период да останем вкъщи.

Коментари

Задължително поле