Ниви с птича тор обгазяват Търговище

Торене с неизсъхнала тор се оказа причина за обгазяване на Търговище и околията. От понеделник вечерта насам десетки жители на града звънят на пожар на всевъзможни институции, за да питат откъде се носи непоносимата смрад, сякаш идваща от фекална яма.

Проверки на Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен, общината и други институции не успяха да хванат източника, въпреки всевъзможните обиколки и замервания.

Първоначално се смяташе, че „ВиК” чисти канализацията, но и това се оказа грешна следа. В сряда най-после бяха открити ниви с прясна тор в землището на село Васил Левски на входа на Търговище, откъм Шумен. Оказало се, че фирма подхранвала 120 дка с птича тор, която била мокра и в жегата смрадта се спускала над града.

От общината са разпоредили незабавно спиране на наторяването и заораване, за да се ограничи миризмата.

На собственика е дадено предписание да тори през есента с тор, която е угнивала поне шест месеца, каквито били изискванията. При следващо третиране на площи, до главни пътища и населени места, трябвало да информира кметството какви мерки взима, за да не се разнася неприятна миризма.

От фирмата и сами се усетили, че обгазяват града и стопирали подхранването на почвата, допълниха проверяващите.

Коментари

Задължително поле