Никифор Тодоров - Учител с кирка и обектив

Никифор Тодоров от Велико Търново е талантлив, любознателен, креативен. Като преподавател е обичан от учениците си и е високо ценен, защото е начетена личност с разнородни професионални интереси. 34-годишният мъж е ръководител на Направление “Информационно-комуникационни технологии” в Основно училище “Бачо Киро” в старата столица, но се изявява още като археолог и професионален фотограф.

“През годините успях да превърна хобитата си в професия и се чувствам изключително удовлетворен”, изтъква Тодоров.

Находчивият търновец се слави като новатор в учителската професия. Той преподава Информационно-комуникационни технологии от 9 години в школото, в което самият е бил ученик, ръководил е младежки клуб, в което е карал студентската си практика, а сега преподава на ученици от 5, 6 и 7 клас.

“Уча децата на практически умения. Не им преподавам сухи знания. В 5-и клас се поставя фундамента на компютърните умения и се стремя да ги науча как да форматират текстове, да работят с файлове, папки, да правят таблици и т. н. Смятам, че практическите умения, които усвояват в училище, ще са им нужни занапред в живота. А и на децата им е интересно”, обяснява Никифор Тодоров.

Амбициозният търновец се занимава и с активна обществена дейност. Той е председател на Контролния съвет на организацията на младите учители “Сдружение за образователни инициативи 19”, в което членуват над 35 педагози.

“Вече 4 години развиваме активна дейност. Неотдавна дори проведохме национален форум, на който събрахме над 70 преподаватели от цялата страна. Всяка конференция завършва с конкретни предложения, които изпращаме до Министерството на образованието. С гордост мога да заявя, че 90% от посланията ни са одобрени от просветния министър Красимир Вълчев, който е един от най-успешните ни министри на образованието. Сред приетите предложения са електронно управление на образователния процес и премахване на бумащината, увеличаване на стартовите учителски заплати, както и по-голяма свобода на преподавателите при оформянето на учебните планове”, разказва Никифор Тодоров.

Той е категоричен, че българското образование се развива в правилна посока. “Твърдя това, защото съм обиколил множество държави заради активната ми работа по международни проекти по “Еразъм”. С членове на Сдружението преди 2 години бяхме на посещение в училища в Естония, където наблюдавахме как се провежда образователния процес там. Имам наблюдения за просветната дейност и в много други страни и мога да кажа, че родното образование не е толкова зле. Който иска да учи и да се развива професионално, има много възможности за това”, споделя Тодоров.

Младият търновец е пример за високо образован и реализиран човек. Той е завършил “История и география”, “Информационни технологии”, има магистратура по “Културно-историческо наследство”, а в момента подготвя дисертация за докторска степен “Фортификация на столично Търново”.

Никифор Тодоров се занимава с археология от 2007 г. Участва в разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново и е в екипа на проф. д-р Константин Тотев. Никифор Тодоров споделя, че изследва строителството на историческата крепост като прилага алпийски способ, защото се налага да работи на високи, стръмни и трудно достъпни участъци.

В археологията търновецът също постига завидни успехи. Има публикувани 7 научни статии и две студии в международни издания. Редовно пиши за годишника на Националния исторически музей, има публикувана студия в юбилейния сборник “Асеневци”. Канен е да подготви дисертацията си в БАН.

Но заниманията му не се изчерпват с това. Никифор Тодоров е сред най-талантливите търновски фотографи. Той се радва на сериозна международна популярност, авторитет и отличия. Членува в Световната федерация по фотография (FIAP). Покрил е критериите на една от трите основни степени на престижната организация и е удостоен със званието “Артист” на FIAP. Със свои фотоси за 3 години Никифор Тодоров е участвал в над 70 международни изложби в 27 държави. Носител е на 18 приза. Сред тях са 7 медала и 12 почетни грамоти, сред които и “най-добре представил се български автор” в Шестия международен салон - Пловдив 2019.

Творбите му са основно черно-бяла фотография, портрети и пейзажи. “Снимам по-нетрадиционни неща. Харесва ми да правя минималистични фотоси. Снимат се на дълги експонации от 1 до 10 минути. Малко фотографи работят в този стил. Почти не се намесвам в изображението, а ефектът е поразителен”, обяснява Тодоров. Сега подготвя авторска изложба на черно-бели изображения с работно заглавие “22 черно-бяло”. Тя ще съдържа 22 творби, снимани през последните 3-4 месеца.

 

Пробва се и на изборите

Тази есен Никифор Тодоров участва в местните избори във Велико Търново. „Бях включен в листата за общински съветници на ГЕРБ на почетното последно място. Приех да участвам във вота заради кмета на старопрестолния град Даниел Панов, който е силна и обаятелна личност. Изборите за мен бяха и предизвикателство, но и един от най-хубавите моменти тази година. Изключително интересни бяха и обиколките по малките населени места в общината и срещите с хората. Разговорите с тях бяха невероятно преживяване и ценен опит“, казва Никифор Тодоров.

 

За него

С принос за проучването на Трапезица

Никифор Тодоров работи на крепостта Трапезица от 12 години. Той има много добри умения не само като историк, но и като алпинист и фотограф. Участва в проучването на трудно-достъпни сектори на историческия хълм. Освен това снима и документира разкопките и находките. Има изключително голям принос за изследването на фортификацията на средновековната крепост. Много дисциплиниран, отговорен и перспективен млад човек е.

Проф. Константин Тотев, археолог

 

Учениците много го обичат

До неотдавна Никифор Тодоров преподаваше на моя син „Информационни технологии“, така че го познавам, първо, в качеството му на учител. Мога да заявя, че учениците наистина го обичат, защото виждах как синът ми и другите деца се вдъхновяват от нещата, с които се занимават в клас. Точно от такива учители има нужда образователната ни система - да служат за пример, да умеят да мотивират и да увличат подрастващите, да създават приятелски отношения с тях. Смятам, че бъдещето принадлежи, а защо не и зависи, точно от такива хора.

Деян Хаджийски, председател на групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет

 

Бърза мисъл и чувство за справедливост

Хора като Никифор Тодоров те насищат с оптимизъм и аз съм щастлива, че го познавам! Освен, че е добър човек и винаги е в добро настроение, Никифор има много бърза мисъл и изострено чувство за справедливост. С такъв човек е лесно да се общува и е прекрасно да се работи. Той беше част от изключително силната листа с кандидати за общински съветници, с която ГЕРБ се яви на местния вот във Велико Търново и няма никакво съмнение, че присъствието му обогати кампанията.

Габриела Игнатова, журналистка

Коментари

Задължително поле