На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Никифор Тодоров – Учител с кирка и обектив

Никифор Тодоров от Велико Търново е талантлив, любознателен, креативен. Като преподавател е обичан от учениците си и е високо ценен, защото е начетена личност с разнородни професионални интереси. 34-годишният мъж е ръководител на Направление “Информационно-комуникационни технологии” в Основно училище “Бачо Киро” в старата столица, но се изявява още като археолог и професионален фотограф.

“През годините успях да превърна хобитата си в професия и се чувствам изключително удовлетворен”, изтъква Тодоров.
Находчивият търновец се слави като новатор в учителската професия. Той преподава Информационно-комуникационни технологии от 9 години в школото, в което самият е бил ученик, ръководил е младежки клуб, в което е карал студентската си практика, а сега преподава на ученици от 5, 6 и 7 клас.

“Уча децата на практически умения. Не им преподавам сухи знания. В 5-и клас се поставя фундамента на компютърните умения и се стремя да ги науча как да форматират текстове, да работят с файлове, папки, да правят таблици и т. н. Смятам, че практическите умения, които усвояват в училище, ще са им нужни занапред в живота. А и на децата им е интересно”, обяснява Никифор Тодоров.

Амбициозният търновец се занимава и с активна обществена дейност. Той е председател на Контролния съвет на организацията на младите учители “Сдружение за образователни инициативи 19”, в което членуват над 35 педагози.

“Вече 4 години развиваме активна дейност. Неотдавна дори проведохме национален форум, на който събрахме над 70 преподаватели от цялата страна. Всяка конференция завършва с конкретни предложения, които изпращаме до Министерството на образованието. С гордост мога да заявя, че 90% от посланията ни са одобрени от просветния министър Красимир Вълчев, който е един от най-успешните ни министри на образованието. Сред приетите предложения са електронно управление на образователния процес и премахване на бумащината, увеличаване на стартовите учителски заплати, както и по-голяма свобода на преподавателите при оформянето на учебните планове”, разказва Никифор Тодоров.

Той е категоричен, че българското образование се развива в правилна посока. “Твърдя това, защото съм обиколил множество държави заради активната ми работа по международни проекти по “Еразъм”. С членове на Сдружението преди 2 години бяхме на посещение в училища в Естония, където наблюдавахме как се провежда образователния процес там. Имам наблюдения за просветната дейност и в много други страни и мога да кажа, че родното образование не е толкова зле. Който иска да учи и да се развива професионално, има много възможности за това”, споделя Тодоров.

Младият търновец е пример за високо образован и реализиран човек. Той е завършил “История и география”, “Информационни технологии”, има магистратура по “Културно-историческо наследство”, а в момента подготвя дисертация за докторска степен “Фортификация на столично Търново”.

Никифор Тодоров се занимава с археология от 2007 г. Участва в разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново и е в екипа на проф. д-р Константин Тотев. Никифор Тодоров споделя, че изследва строителството на историческата крепост като прилага алпийски способ, защото се налага да работи на високи, стръмни и трудно достъпни участъци.

В археологията търновецът също постига завидни успехи. Има публикувани 7 научни статии и две студии в международни издания. Редовно пиши за годишника на Националния исторически музей, има публикувана студия в юбилейния сборник “Асеневци”. Канен е да подготви дисертацията си в БАН.

Но заниманията му не се изчерпват с това. Никифор Тодоров е сред най-талантливите търновски фотографи. Той се радва на сериозна международна популярност, авторитет и отличия. Членува в Световната федерация по фотография (FIAP). Покрил е критериите на една от трите основни степени на престижната организация и е удостоен със званието “Артист” на FIAP. Със свои фотоси за 3 години Никифор Тодоров е участвал в над 70 международни изложби в 27 държави. Носител е на 18 приза. Сред тях са 7 медала и 12 почетни грамоти, сред които и “най-добре представил се български автор” в Шестия международен салон – Пловдив 2019.

Творбите му са основно черно-бяла фотография, портрети и пейзажи. “Снимам по-нетрадиционни неща. Харесва ми да правя минималистични фотоси. Снимат се на дълги експонации от 1 до 10 минути. Малко фотографи работят в този стил. Почти не се намесвам в изображението, а ефектът е поразителен”, обяснява Тодоров. Сега подготвя авторска изложба на черно-бели изображения с работно заглавие “22 черно-бяло”. Тя ще съдържа 22 творби, снимани през последните 3-4 месеца.

 

Пробва се и на изборите

Тази есен Никифор Тодоров участва в местните избори във Велико Търново. „Бях включен в листата за общински съветници на ГЕРБ на почетното последно място. Приех да участвам във вота заради кмета на старопрестолния град Даниел Панов, който е силна и обаятелна личност. Изборите за мен бяха и предизвикателство, но и един от най-хубавите моменти тази година. Изключително интересни бяха и обиколките по малките населени места в общината и срещите с хората. Разговорите с тях бяха невероятно преживяване и ценен опит“, казва Никифор Тодоров.

 

За него

С принос за проучването на Трапезица

Никифор Тодоров работи на крепостта Трапезица от 12 години. Той има много добри умения не само като историк, но и като алпинист и фотограф. Участва в проучването на трудно-достъпни сектори на историческия хълм. Освен това снима и документира разкопките и находките. Има изключително голям принос за изследването на фортификацията на средновековната крепост. Много дисциплиниран, отговорен и перспективен млад човек е.

Проф. Константин Тотев, археолог

 

Учениците много го обичат

До неотдавна Никифор Тодоров преподаваше на моя син „Информационни технологии“, така че го познавам, първо, в качеството му на учител. Мога да заявя, че учениците наистина го обичат, защото виждах как синът ми и другите деца се вдъхновяват от нещата, с които се занимават в клас. Точно от такива учители има нужда образователната ни система – да служат за пример, да умеят да мотивират и да увличат подрастващите, да създават приятелски отношения с тях. Смятам, че бъдещето принадлежи, а защо не и зависи, точно от такива хора.

Деян Хаджийски, председател на групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет

 

Бърза мисъл и чувство за справедливост

Хора като Никифор Тодоров те насищат с оптимизъм и аз съм щастлива, че го познавам! Освен, че е добър човек и винаги е в добро настроение, Никифор има много бърза мисъл и изострено чувство за справедливост. С такъв човек е лесно да се общува и е прекрасно да се работи. Той беше част от изключително силната листа с кандидати за общински съветници, с която ГЕРБ се яви на местния вот във Велико Търново и няма никакво съмнение, че присъствието му обогати кампанията.

Габриела Игнатова, журналистка

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.