Никога не сте виждали такива дървета 

Дори и обикновените дървета са достатъчно невероятни, но някои са просто грандиозни, независимо дали по размер, възраст, форма или по мистериозните свойства, които изглежда притежават. Съществува дърво, което е единственият знак за живот в огромна безплодна пустиня, има такива, които са стари като динозаври и леко зловещи, но можете да видите и красиви дървета, чиито корени проникват в древни храмове. Несъмнено планетата ни е дом на стотици великолепни дървета, има толкова много очарователни и визуално зашеметяващи гори. Вижте 6 необикновени дървета, които оставят своя зрител без дъх.

 

1. Баобаб, Мадагаскар

За Баобаб дърветата може да се каже, че са най-старите форми на живот на африканския континент. Много от тях са тук още от римско време. Те са нямат листа през по-голямата част от годината, а дебелите им, подути, огненоустойчиви стволове съхраняват вода през сухите месеци. Някои Боабаби са толкова големи, че хората могат да живеят в тях. Арабската легенда за Баобаб гласи, че "Дяволът откъснал Баобаб, забил клоните му в земята и оставил корените му във въздуха". Този специален екземпляр, намиращ се в Мадагаскар, се нарича "Чайник Баобаб".

 

2. Генерал Шърман от Национален парк Секвоя

Трудно е да се опише колко голямо е дървото на генерал Шърман в Национален Парк Секвоя. Трябва да го видите лично. Снимките не помагат. Генерал Шърман се счита за най-голямото (макар и не най-високото) дърво в света, а също така е и най-известното. То е високо близо 75 метра, а основата на тялото му е с широчина 32 метра по окръжността. През 2006 г. най-големият му клон (по-голям от повечето дървета) пада. Имайки предвид височината и обема на ствола му обаче, това не се отразява на статуса му на най-голямо дърво.

 

3. Дървото Туле от Оаксака, Мексико

В Оаксака, Мексико стои един копринен, възлов, гигантски кипарис, известен като 'Tule Tree'. На възраст между 2000 и 3000 години, това е едно от най-старите живи същества, известни на Земята. Някои казват, че това е най-голямата единична биомаса в света. Тялото му измерва поразителната обиколка от 64 фута. Местните от региона вярват, че Туле е бастунът на един от техните богове, който се е вкоренил и се е разраснал до невероятния размер, който е днес.

 

4. Капок (коприна-памук) дървета от Та Пром, Камбоджа

Храмът на Та Пром, в Ангкор, Камбоджа все още е най-известен с дърветата, които прокарват корените си през него. Това дърво е красив пример за природен феномен, който се връща след дълги периоди на отсъствие от лицето на Земята. То притежава копринено-памучно влакно и удушаващи корени, подобни на смокиново дърво, които се скитат по сградите в търсене на почва и вода. Мястото придава зловещо и романтично усещане, което го прави предпочитана дестинация за туристите. Камбоджанските власти решават да оставят дърветата непокътнати, за да се съхрани атмосферата на храма.

 

5. Драконово дърво, Канарски острови

Драконовото дърво в Икод де лос Винос в Тенерифе, един от Канарските острови, е доста необичайно растение. Експертите смятат, че е между 650 и 1500 години. Въпреки това те не могат да твърдят със сигурност, тъй като няма един ствол, а по-скоро много малки стволове, които се преплитат заедно и растат нагоре. Драконовото дърво има гъста корона с форма на чадър с много листа. То получава името си заради смолата, която се отделя, при разрез на кората или на листата. За нея се е твърдяло, че е суха драконска кръв и е била използвана в древността като лек за различни заболявания.

 

6. Дъгоцветен евкалипт 

Eucalyptus deglupta, по-известно като Дъгоцветен евкалипт или Евкалипт от Минданао е високо дърво, единственият известен евкалипт, разпространен в северното полукълбо. Среща се на островите Нова Британия, Нова Гвинея, Серам, Сулавеси и Минданао.
Най-забележителното на това дърво е многоцветната му кора. Парчета от външния пласт на кората му се обелват по различно време през годината, оголвайки вътрешния светло зелен пласт. По-късно със съзряването си кората преминава последователно през син, виолетов, оранжев и накрая кафяв тон.
В днешно време дървото се отглежда на много места по света, главно за дървесен пулп за производството на хартия. 

 

Коментари

Задължително поле