Никой не предложи намаляване на субсидиите (обзор)

Издръжката на партиите остава 11 лева на глас и в Бюджет 2019

Народното събрание гласува държавните субсидии за партиите с над 1% на парламентарни избори да останат 11 лева на получен действителен глас и в Бюджет 2019. 97 депутати гласуваха “за”, 46 - “против”, трима - “въздържал се” без никакви дебати по време на второто четене.

Преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ангажира партията му да предложи намаляване на субсидиите до 1 лев на глас в интервю за “Шоуто на Слави”. “Според мен субсидията не е голяма, но щом така е решено, ще го предложа”, заяви министър-председателят. “Веднъж вече го гласувахме, но след като премиерът се е ангажирал, ще го внесем пак”, каза тогава пред “Труд” председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. А лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще постави въпроса на пленум.

ГЕРБ предложи намалението за Бюджет 2017, но беше отхвърлено, въпреки че 2,5 млн. българи гласуваха “за” лев на глас на национален референдум.

Субсидиите са по 11 лева на глас от 2014 г., когато бяха намалени с 1 лев. Преди това две години бяха 12 лева, а от 2009 г. до 2011 г. - 5% от минималната работна заплата.

Резултатите от последните парламентарни избори определиха бюджетът да отпуска 38 648 384 лв. издръжка на партиите годишно, които се превеждат на четири равни транша. Както “Труд” писа, от 2002 г. досега са изплатени близо половин милиард лева .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика