Николай Малинов обвинен в шпионаж (обзор)

Прокуратурата, МВР и ДАНС обявиха част от доказателствата по шпионския скандал.

Трябвало да създаде медии и партия

Писал докладни на руски до ген. Решетников

Председателят на “Русофили” уреждал прехвърлянето на 500 000 евро от Цветан Василев към руски олигарх

Председателят на движение “Русофили” Николай Малинов е обвинен в шпионаж по чл.105 от НК. Той е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Това каза на нарочен брифинг във връзка с шпионския скандал главният прокурор Сотир Цацаров.

“В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната”, каза Цацаров.

От думите му стана ясно, че организациите, с които е работил Малинов, са базирани в Русия. Те са “Двуглав орел”, чийто председател е олигархът Константин Малофеев, с когото Малинов щеше да купува ТВ7 от Цветан Василев, и Руския институт за стратегически изследвания. “Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни”, поясни Цацаров.

В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. “На 9 септември тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което Малинов е привлечен под наказателна отговорност”, допълни зам.- главният прокурор Иван Гешев.

От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език, която разкрива връзките на Малинов с Малофеев и Решетников. От нея се разбира, че се готви придобиване на български фирми, медии и партия с цел влизане в политиката. Малинов заявява, че са предприели действия за прехвърляне на половин милион евро от Цветан Василев към Малофеев. Той казва, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи в мобилен оператор и че “Дунарит” и “Авионамс” са авторитетни предприятия.

“Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес”, каза още зам.-главният прокурор.

 

Бившият главен редактор на “Дума” Юрий Борисов и настоящ секретар на “Русофили”:

Знаех, че ДАНС ни следи

- Г-н Борисов, очаквали ли сте някога, че ще ви правят обиск и задържат за разпит?

- Не, индикации за конкретния екшън, който се разигра, нямах предварителни, но съм информиран косвено, че национално движение “Русофили” и неговите ръководни кадри са следени от ДАНС. Но бях изненадан сутринта в понеделник и не съм очаквал такова драстично поведение.

- Какви въпроси ви задаваха при разпитите?

- Целият разговор, който протече, може да се обобщи в 2-3 въпроса - получавали ли сте пари от Константин Малофеев и Леонид Решетников, давали ли сте им някаква информация за България и как се финансира Национално движение “Русофили”. Това са въпросите при трите разпита, които ми бяха направени.

- Питаха ли за г-н Малинов?

- Постоянно ми задаваха въпроси познава ли Решетников и откога, има ли фирми. Интересът към него определено е голям.

- Вас арестуваха ли ви, или ви отведоха на разпит?

- Казаха ми, че съм задържан. Самият факт, че преди да слезем от колата пред СДВР ми сложиха белезници, говори достатъчно.

- Днес председателят на руския Съвет на федерациите по международните работи Константин Косачов каза, че ще ви защитят, даже юридически. Вие познавате ли този човек?

- Аз лично не го познавам, но той е близък с Николай Малинов, те ни бяха домакини на една изложба. Русофилите намират в негово лице приятел и партньор. Въпреки че ще бъде добре да не ме защитават чужди държави, чужди институции, аз предпочитам нещата да си се решат в България, това си е български проблем, аз съм си български гражданин. И ми е изключително обидно да бъда обвинен в държавна измяна, защото аз си обичам родината, но може би не по този начин, по който някои искат.

- Ще се проведе ли събора на русофилите на язовир “Копринка” на 14 септември?

- Аз лично съветвам да се проведе, защото веднъж годишно там се събират около 15 хил. русофили и това е уникално като форум не само в Европа, но и в света.

- След тази “реклама” с арестите може да се съберат и повече.

- Аз не знам как ще приключат нещата. Реклама, реклама, ама не знам докъде ще стигнат? Ако политическата репресия продължава, аз предпочитам да не ме рекламират.

- Не мислите ли, че за да предприеме прокуратурата такива действия, има събрани доказателства?

- Така е по закон, обаче след 4 часа разпит, те не ми посочиха един факт, който да коментирам. Аз молих да ми посочат поне един факт, който да ни уличава в шпионска дейност. Аз не съм обвинен, но белезниците ми говорят, че съм на прага да ме обвинят. Какъв беше този обиск с 10 човека вкъщи от 7.00 до 11.00 ч. Явно имат някакви доказателства, че аз държа в къщи документи, които потвърждават техните тези.

- Какви документи бяха иззети?

- Иззеха ми телефона, лаптопа, една папка, на която пише “Николай Малинов” с изрезки на негови статии и интервюта, които бяха прототип на една негова книга. И иззеха от камината недоизгорели два листа. Единият беше поздравление на патриарх Неофит към русофилите и поздравления на бившия председател на Народното събрание Главчев до Национално движение “Русофили” по повод миналогодишния събор.

 

Ген. Леонид Решетников:

Америка стои зад скандала

Руските медии реагираха активно на информацията за шпионския скандал в България. Бившият служител на Външното разузнаване на Русия ген. Леонид Решетников, чието име е замесено в скандала, коментира във фейсбук, че американцити са почнали кампания за търсене на руски шпиони в България. “С една дума се опитват да припишат на нашето Общество на руското историческо просвещение “Двуглав орел”, което работи само в Русия, някакви фантастични планове. Това им е достатъчно, за да громят българските патриоти”, пише Решетников, за кото имаше съмнения, че е бил замесен в изборите за президент на България. И ако той все пак е пенсионер, то официален представител на Русия - председателят на Съвета на федерациите по международни работи към парламента Константин Косачев, написа в своя фейсбук, че Москва ще защитава българските русофили по дипломатически, обществено-политически и, ако е уместно, по юридически път.

 

Президентът Румен Радев:

Здравият разум напуска българското политическо пространство

“Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. За това очаквам от следствието да представи неоспорими факти”, каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод шпионския скандал. “В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси”, каза държавният глава. На въпрос дали вижда атака срещу него с разпита на социолога Живко Георгиев, който е член на Стратегическия съвет към президентството, Румен Радев отговори, че здравият разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите.

Коментари

Задължително поле