Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Николай Малинов – Шпионинът

Той е човекът, който от пет години говори, че ще прави руска телевизия в България. От толкова години казва, че ще създаде и партия, която ще влезе в парламента и ще смени дневния ред в страната. Разправя, че се познава със сенатори, с графове, с крупни бизнесмени от Русия и е близък до Кремъл. Естествено, няма ни партия, ни телевизия, а познанствата доведоха Николай Малинов до обвинения в шпионаж.

Онези, които добре познават Николай Малинов, казват, че и шпионажът му не може да е по-различен от партията и телевизията му, които едва ли някога ще станат факт. Въпрос на фантазиране.

Прокуратурата обвини Малинов, че е изнасял информация за две руски организации срещу заплащане, с цел тайно проникване на руски интереси у нас. Малинов отрече в качеството си на председател на движение “Русофили” да е работил срещу България. Призна за познанството си с Малофеев и Решетников и замеси в разказа си Цветан Василев, с който го запознал Сергей Станишев.

Поведението на председателя на движение “Русофили” показа, че той не е притеснен от обвинението на спецпрокуратурата. Малинов демонстрира увереност, но и раздразнителност по темата пари. Всъщност интересната част от обвинението е един половин милиард евро, които Малинов поискал от Цветан Василев.

Малинов е човек, който бързо предизвиква симпатии и доверие. Той лесно може да влезе под кожата на събеседника си и да го превърне в бъдещ партньор. Завършил е “История” в Киевския държавен университет. В периода 1988-2008 г. активно се занимава с биз­нес, пише в биографията му. Пак там се посочва, че от 2008 г. до 2015 г. е издател на вестник “Дума” и списание “Ново време”, както и на излизащите като приложения на “Дума” български издания на “Российская газета” и френския месечник ,,Le Monde diplomatique”.

Малинов влиза в БСП през 1988 г. Вкаран е в редиците на партията от Петър Междуречки. Връзката между двамата бил бащата на Малинов, който се познавал с Междуречки по “германска линия”. Впоследствие Малинов успява да се превърне в един от любимците на Сергей Станишев. Тогавашният лидер на БСП и министър-председател освен че му поверява в. “Дума”, го вкарва и в борда на “Булгартабак”.

През 2008 г., когато поема управлението на в. “Дума” Малинов наследява договор с “Российская газета”, по който се привеждат по 20 000 долара месечно за популяризиране на Русия. От БСП коментират, че по време на управлението на вестника от Малинов принципът бил “пасивите за БСП, активите за Малинов” и подозират, че средствата от Москва били пренасочени към сайта на жената на Малинов “Руски дневник”.

През 2008 г., освен че поема в. “Дума”, Малинов влиза и в борда на “Булгартабак холдинг”.

За шефове на УС на холдинга по това време са назначени Корнелия Нинова и Иван Биларев.

Преди да влезе в Булгартабак Малинов обяснява, че е консултант на американска компания за производство на цигари, която обаче не била свързана с България и затова нямало конфликт на интереси.

През 2009 г. Малинов за кратко е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-ото Народно събрание. През 2013 г. е избран за депутат в 42-то Народно събрание от БСП.

От ноември 2009 до юни 2015 г. е член на Националния съвет на БСП. Бил е зам.-председател на изпълнителното бюро на градския съвет на БСП в София, а от ноември 2009 до юни 2012 г. – член на Изпълнителното бюро на НС на БСП.

От 2009 г. Малинов е несменяем председател на движение “Русофили”, в което заместниците му се кълнат, че финансиране от Русия няма. Вероятно Малинов е използвал позицията си в движението за запознанства с влиятелни фигури от Русия. Всички руски контакти на Малинов тръгват от бившия разузнавач Леонид Решетников. А с него го запознал преди петнадесетина години проф. Станислав Станилов. Решетников пък направил контакта на шефа на “Русофили” с Константин Малофеев. За Малофеев Малинов разказва, че бил първият човек, който му позвънил след излизане от ареста. Бизнесменът бил с философа Александър Дугин, наричан “мозъкът на Путин”. Малофеев попитал: “Коля, ти не им ли каза, че знаеш 15 молитви наизуст?”

Покрай Малофев-Решетников и общество “Двуглав орел” в движение “Русофили” коментират, че Малинов започнал по три пъти на ден да ходи на черква и действително научил десетки молитви наизуст. Сигурно се моли и най-сетне да му се случи поне телевизията, за която напъни има още от 2015 г. През март същата година фирмата на Малинов и Асен Асенов “Праймедия” плаща 800 хил. евро за TV7. Агенцията по вписванията отказва да впише “Праймедия” като собственик с мотива, че не са изпълнени изисквания на Търговския закон. В последствие и СЕМ отказа да регистрира новия тв канал – News TV на Малинов. Той твърдеше, че идеята е новият канал да излъчва 70% съдържание от CNN, 20% Russia Today и останалите 10% българско съдържание. Телевизията така и не се състоя, но в нея потънаха близо 1 млн. лв. Това е само един от грандиозните проекти на Малинов, които нямат нищо общо с движение “Русофили”. В тях обаче значение има позицията му като шеф на движението, заради която благодетели винаги могат да се намерят.

 

Партийни митарства

През юни 2015 г. Николай Малинов напусна БСП. Той написа гневно писмо до партията, в което определи като жалко поведението на ръководството към Русия. “Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия и да бъде маша в ръцете на американските имперски интереси”, написа той. По-късно стана зам.-председател на “Български път” на проф. Ангел Димов, а през 2017 г. се появи като кандидат-депутат от листата на “Атака”.

 

За него

Диалогичен, симпатичен и добър човек е

Николай е много диалогичен човек. Той е много симпатичен и добър. Познавам и съпругата и двете му дъщери, но не ми е толкова близък приятел. Интелигентен човек е. Мисля че е учил в Русия и оттам до известна степен идва и неговата русофилия. Нямам особени бележки. Той няма човешки слабости, не съм го виждал да пие. Не пуши и цигари.

Проф. Станислав Станилов, депутат

 

Той е истински патриот

Благодаря Ви, скъпи български приятели, за подкрепата, помагайте на Николай Малинов. Той е истински български патриот и ние всички много го обичаме. Пожелавам ви всичко най-добро и сили за възраждане на онази България, която изгубихте. Той е истински български патриот и ние всички много го обичаме.

Ген. Леонид Решетников

 

От два дни България е друга

От два дни България е друга и няма правораздавателни и правоохранителни органи, които да спазват закона. Случаят с т.нар. шпиони нямаше да се политизира, ако действията на правоохранителните органи отговаряха поне малко на демократичните ценности и устои, които защитаваме.

Георги Свиленски, депутат от БСП

 

Обвиненията са предизборна кампания

Обвиненията в шпионаж към Николай Малинов са част от предизборната надпревара.

Това не е нищо друго освен продължение на изборната порнография, която вече придобива и външнополитически привкус. Напълно е възможно да има и шпионаж. И Турция, и САЩ, и Русия и Китай без съмнение си имат своите хора, които извършват своята дейност. Всички го правят. Без съмнение се извършва и пране на пари. В случая обаче шумът, който се вдига, е един показен шум

Кольо Колев, социолог

Още по темата

  1. Николай Малинов потвърди схемите на Цветан Василев и Константин Малофеев за отклоняване на активи от КТБ

  2. Цацаров: Наложена е ограничителна мярка на Константин Малофеев за 10 г. да не влиза в България

  3. Вътрешният министър: Задържани са 8 лица във връзка с шпионския скандал Шефът на ДАНС: Изградената схема е била за финансиране на хибридна война

  4. Николай Малинов: Квалификацията „шпионин“ е обидна за мен, с Малофеев сме единомишленици

  5. Посолството на САЩ: Подкрепяме усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

  6. Участниците в шпионския скандал “Двуглавият орел” на Малофеев и Решетников иска монархия

  7. Николай Малинов обвинен в шпионаж (обзор) Трябвало да създаде медии и партия

  8. Гешев: Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачите на руски организации Цветан Василев имал участие в схемата

  9. Българския Мадоф си освети руските връзки Криещият се в Белград фараон Цветан Василев командва хората си в България с бележки

  10. Неуспешен опит за смяна на върха в ТВ7

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.