Николай Ненов, инженер биотехнолог-ембриолог: Половината от изследваните мъже са с репродуктивни проблеми

Ръководството на „Диагностично консултативен център I - Велико Търново” ЕООД привлече на работа опитния инженер биотехнолог – ембриолог Николай Ненов. Такъв специалист до момента на територията на областта не е имало.

36-годишният инженер има над 12-годишен опит в областта на ембриологията и андрологията, а от 1 декември 2018 г. ръководи Лабораторията за репродукция, ситуирана в „Диагностично консултативен център I - Велико Търново”. Основната й дейност е да помогне на двойките с репродуктивни проблеми да изминат пътя до едно успешно раждане и да прегърнат свое бебе. За целта тя е оборудвана с необходимата апаратура и отговоря на всички съвременни изисквания за извършване на семенен анализ.

"Наличието на модерна техника и прилагането на всички новости в областта на репродуктивната медицина не са достатъчни, за да доведат пациентите до очаквания от тях резултат - успешно раждане, ако липсва колаборация между ембриолога и аг-специалиста, на когото се е довирала двойката", подчертава Николай Ненов.

Специалистът споделя, че за два месеца през лабораторията са минали над 60 души като болшинството са мъже на възраст до 45 години. Около 50 % от потърсилите съдействие заради проблем при зачеването, се оказват с репродуктивни аномалии. За тях спомагат тютюнопушенето, честата употреба на алкохол, носене на тесни дрехи, работа с бои и химикали и др.

Той работи със специалистите по акушерство и гинекология в боярския град и особено с доц. д-р Светлозар Стойков, началник на ОАГ в областния стационар. Той и ембриологът са работили в екип над 5 години в Плевен, а сега имат възможността да продължат успешната си съвместна дейност в помощ на двойките с репродуктивни проблеми и в старата столица.

"Лабораторията за репродукция извършва изследвания на мъжки фактор – стандартна и разширена спермограма , изследване на ДНК-фрагментацията на сперматозоидите. Това означава, че се изследва cтpyĸтypнaтa цялocт нa ДHK нa cпepмaтoзoидитe, което е вaжeн фактор зa ĸaчecтвoтo и показател зa фepтилнocттa нa ceмeннaтa тeчнocт. Извършва се тест за биологична преживяемост на сперматозоидите, както и тест за криотолерантност на сперматозоидите и др.", обяснява Ненов.

Особено важна част от работата на ембриолога е консултирането на пациентите по отношение тълкуване на изследванията, насочването към специалисти за разрешаване на проблемите, както и консултиране на двойки след неуспешни инвитро процедури за прецизиране на диагностиката и подпомагането им в пътя до едно успешно раждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве