БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Николай Ненов, инженер биотехнолог-ембриолог: Половината от изследваните мъже са с репродуктивни проблеми

Ръководството на „Диагностично консултативен център I – Велико Търново” ЕООД привлече на работа опитния инженер биотехнолог – ембриолог Николай Ненов. Такъв специалист до момента на територията на областта не е имало.

36-годишният инженер има над 12-годишен опит в областта на ембриологията и андрологията, а от 1 декември 2018 г. ръководи Лабораторията за репродукция, ситуирана в „Диагностично консултативен център I – Велико Търново”. Основната й дейност е да помогне на двойките с репродуктивни проблеми да изминат пътя до едно успешно раждане и да прегърнат свое бебе. За целта тя е оборудвана с необходимата апаратура и отговоря на всички съвременни изисквания за извършване на семенен анализ.

„Наличието на модерна техника и прилагането на всички новости в областта на репродуктивната медицина не са достатъчни, за да доведат пациентите до очаквания от тях резултат – успешно раждане, ако липсва колаборация между ембриолога и аг-специалиста, на когото се е довирала двойката“, подчертава Николай Ненов.
Специалистът споделя, че за два месеца през лабораторията са минали над 60 души като болшинството са мъже на възраст до 45 години. Около 50 % от потърсилите съдействие заради проблем при зачеването, се оказват с репродуктивни аномалии. За тях спомагат тютюнопушенето, честата употреба на алкохол, носене на тесни дрехи, работа с бои и химикали и др.

Той работи със специалистите по акушерство и гинекология в боярския град и особено с доц. д-р Светлозар Стойков, началник на ОАГ в областния стационар. Той и ембриологът са работили в екип над 5 години в Плевен, а сега имат възможността да продължат успешната си съвместна дейност в помощ на двойките с репродуктивни проблеми и в старата столица.

„Лабораторията за репродукция извършва изследвания на мъжки фактор – стандартна и разширена спермограма , изследване на ДНК-фрагментацията на сперматозоидите. Това означава, че се изследва cтpyĸтypнaтa цялocт нa ДHK нa cпepмaтoзoидитe, което е вaжeн фактор зa ĸaчecтвoтo и показател зa фepтилнocттa нa ceмeннaтa тeчнocт. Извършва се тест за биологична преживяемост на сперматозоидите, както и тест за криотолерантност на сперматозоидите и др.“, обяснява Ненов.
Особено важна част от работата на ембриолога е консултирането на пациентите по отношение тълкуване на изследванията, насочването към специалисти за разрешаване на проблемите, както и консултиране на двойки след неуспешни инвитро процедури за прецизиране на диагностиката и подпомагането им в пътя до едно успешно раждане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.