Гл. комисар Николай Николов: 35 000 декара горски масиви са унищожени при пожари от началото на лятото

"35 000 декара горски масиви са унищожени при пожари от началото на лятото", съобщи в Елхово директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР.

Добрата организация и новото оборудване на противопожарните служби са попречили загубите да бъдат много по-големи.

Във всички противопожарни служби в страната техниката е нова, като по-старата се предава на общините за използване от доброволческите отряди, заяви главен комисар Николов.

"Всъщност с измененията в закона за защита при бедствия, в сила от един месец, кметовете в населени места под 20 000, задължително създават доброволни противопожарни отряди. Те трябва да имат минимум 20 доброволни пожарникари, които трябва веднага да се намесят, докато дойдат професионалните пожарникари", каза Николов.

Повечето пожари в ямболска област това лято са тръгнали от почистването на пасища. Според кмета на община Болярово Христо Христов трябва от министерство на земеделието да бъдат направени промени в закона и срокът на ползване да бъде удължен. Иначе ще продължават проблемите, когато е най-нажежено.

В Елхово Главен комисар Николов награди местните огнеборци за отличната им работа по време на няколкото големи пожара в областта.

Коментари

Задължително поле