Николай Янакиев събира столичната бохема за юбилея си

Музей-галерия „Анел“ представя „Безгранично“ – юбилейна изложба на Николай Янакиев. Известният ни художник, чиито творби се продават успешно по света и дори фигурират в каталога на аукционна къща „Кристис“, ще отпразнува своята 70-годишнина с представителна селекция от свои картини. Вернисажът в Музей-галерия „Анел“ ще се състои на 27 юни 2024 г. от 18 ч., а експозицията ще е на разположение на ценителите до 21 юли.

Събитието се организира от Ангел Симеонов – поет, бизнесмен и собственик на галерията, а куратор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева, която анализира творчеството на Майстора на голото тяло с думите: За своята юбилейна изложба „Безгранично“ Николай Янакиев представя серия живописни картини върху хартия, които са тематично подбрани така, че да ни дадат символичния ключ към идеите в изкуството му. Това е тайнството на любовта и сътворението на живота – чрез женското „Голо тяло“, връзката на човечеството с космичните сили и безсмъртието на духа – чрез „Пирамидите“. Това също е Питагорейската символика на числата и геометрията – „В квадрат“, единството и красотата на земния и небесния свят в „Терени“. Като най-внушителна е серията „Безкрайност“, олицетворение на Вечността, Красотата и на безкрайния стремеж на човешкия дух към себепознание и познание на космичните и божествените сили. Това са картините, които ясно в юбилейната изложба очертават ярката творческа индивидуалност и талант на Николай Янакиев, неговите ценни качества, проявени още в най-ранните периоди на изкуството му и високо оценени още в Академията от проф. Светлин Русев“.

За втори път след 2021 г. музей-галерия „Анел“ представя изкуството на Николай Янакиев.  По думите на Светлин Русев, Янакиев може достолепно да се „разхожда в света на изкуството, сред много ценители и почитатели в една територия, без географски и национални граници –  света на изкуството и неговите приятели“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства