Николина Ангелкова се срещна с мениджъра на турските авиолинии за България

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Мехмед Гюркайнак – генерален мениджър на Turkish Airlines – България.

Двамата обсъдиха перспективите за двустранно сътрудничество, което още да повиши обмена на туристи в страните, съобщиха от Министерство на туризма.

Положителна е тенденцията за развитие на туристическите контакти между двете държави. Данните показват, че за периода януари – юни 2017 г. визитите в България от Турция са близо 534 хил., което е ръст от 6 процента спрямо същия период година по-рано. Така за полугодието южната съседка е трети чуждестранен пазар за страната ни според данните на Националния статистически институт.

16-08-17-turkishНад 293,5 хил. от визитите на турски граждани у нас са били с цел туризъм. Увеличението в тази категория е 8 на сто. От тях само за почивка и ваканция са пътували близо 202 хил. турски граждани. Те са с над 10% повече спрямо първите 6 месеца на 2016 г. През миналата година турските граждани са осъществили над 1,3 млн. пътувания до България, от тях 565 хил. туристически, което е ръст от 8,9%

В същото време за първите 6 месеца на 2017 г. българите, които са пътували към Турция, са повече от 643 хил, което е 5,7% ръст спрямо същия период на миналата година. А за цялата 2016 г. пътувалите български граждани към Турция са били над 1,2 млн.

Мехмед Гюркайнак е на поста в България от февруари 2017 г., като е директор както за София, така и за офиса на авиокомпанията във Варна. Работи за авиокомпанията от 2011 г. По образование е машинен инженер, завършил е магистратура в САЩ, специалност „Финанси“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България