Николина Ангелкова се срещна с генерален секретар на ПАЧИС

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с акад. Асаф Хаджиев, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), съобщиха от Министерство на туризма.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на туризма. Министър Ангелкова представи пред акад. Хаджиев добрите резултати, които страната отчита при посещенията на чуждестранни туристи.

От началото на годината близо 7,5 млн. чуждестранни гости са дошли у нас, като се наблюдава ръст от 7,7 на сто, обясни министърът. Положителни са и данните за туристите от страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), чийто орган е ПАЧИС.

През първите 9 месеца на 2017 г. над 3,5 млн. общо са посетители у нас от страните, които са част от организацията - Гърция, Румъния, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Те нарастват с близо 6% и съставят около половината от общия туристопоток в страната. Член на ПАЧИС е и България.

Министерството на туризма е координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“ към ОЧИС, заяви министър Ангелкова. И допълни, че в тази си роля на 14 юни 2018 г. ще организира среща на министрите с ресор туризъм на ОЧИС. Тя поясни още, че събитието ще бъде част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

16-11-17-pachisАкад. Хаджиев посочи, че организацията отдава голямо значение на туристическия сектор в Черноморския регион. Той информира, че през 2018 г. ПАЧИС чества 25 години от създаването си. В тази връзка търсим партньор от страна на Министерството на туризма за организиране на съвместни събития в сектора, каза още акад. Хаджиев.

Министър Ангелкова и акад. Хаджиев обсъдиха и възможностите за развитие на круизния туризъм в Черноморския регион.

Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) e създадена в резултат на големите политически промени от края на 80-те години, когато страните от Черноморския регион отново се появиха на световната сцена.

Търсенето на страните от региона за начини за посрещане на предизвикателствата, свързани с националното развитие и европейската интеграция, проправи пътя за съчетаване на усилията им за превръщането на Черноморския регион в зона на стабилност и мир.

Възползвайки се от географската близост и споделеното културно-историческо наследство, страните от региона ускориха установяването на двустранни и многостранни отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България