Никос Дендиас: Балканите не трябва да са черна дупка в центъра на Европа

Не трябва да се допуска Западните Балкани да останат черна дупка в центъра на Европа. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас по време на речта си на онлайн Форума за бъдещето на ЕС и САЩ, организиран от Атлантическия съвет.

Отговаряйки на въпрос за перспективата на ЕС за Западните Балкани, гръцкият външен министър заяви, че страните от региона имат проблеми, но Гърция може да им представи „ноу-хау“, което да им помогне по европейския път.

„И трябва да кажа, че Европейският съюз също трябва да осъзнае, че в исторически план, чрез историческото измерение на нещата, Европа не може да напредва с черна дупка в Западните Балкани. Това не е възможно. Така че, може да отнеме време, може да отнеме усилия, но това е нещо, което, според моето скромно мнение, трябва да се случи и ще се случи“, заяви Дендиас.

Успоредно с това той обясни, че „европейската парадигма, европейският опит, европейският експеримент“ е случай, сравним с монотеистичните религии, с изключение на исляма, който „се нуждае от най-малко 300 години, за да се вкорени, както беше в случая с Християнството“.

„Знаете ли, Европейският съюз е много по-млад, не е изминал и век от началото на това огромно пътуване към обединението на Европа. Ще отнеме време. Това обаче не означава, че не трябва да се опитваме и че не трябва да продължаваме усилията си да убеждаваме нашите съседи от Западните Балкани да приемат критериите на Европейския съюз, а също и да живеем в съответствие с тези критерии, европейското законодателство“, добави министърът на външните работи на Гърция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа