Никос Дендиас: Подобряване на отношенията между Гърция и Турция е трудна задача

Постепенното подобряване на отношенията с Турция няма да бъде лесна задача, предупреди в министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в първото си интервю за Kathimerini след посещението в Анкара и напрегната пресконференция с турския му колега Мевлют Чавушоглу.

Дендиас подчертава, че „невъзможно проблемите просто да бъдат земетени под килима“. Дипломатът обаче посочи, че срещата в Анкара все пак може да бъде първата глава от постепенното подобряване на отношенията между двете съседни страни. Всъщност Дендиас отбелязва, че той и Чавушоглу ще се опитат да организират нова среща в Атина, в опит да създадат необходимите условия за разговор между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Дендиас не вярва, че има втвърдяване на турската позиция по въпроси, свързани с Егейско море и Източното Средиземноморие, но отбелязва, че има „циментиране на позиции, които се различават от международното право“, факт, който прави перспективата за решаване на различията да изглеждат особено мрачни, но не и невъзможни.

Що се отнася до Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), което се обсъжда между Атина и Вашингтон, Дендиас очаква подписването му да бъде комбинирано с посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Атина. Той посочва, че освен техническите детайли, това, което е важно, е стратегическият аспект на отношенията на Гърция със САЩ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа