Нинова: Предлагаме ДДС за храни и лекарства да бъде 9%

„Внасяме проект на решение за Временна комисия за разходите за борбата с COVID-19 и мерки за хората, за икономически растеж и повишаване на потреблението.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано” 20.

Тя обясни, че при обсъждането са поставени три цели- това да бъдат мерки, които са ориентирани към грижа за най-засегнатите от кризата хора. Държавата да подкрепи онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката, както и мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж.

„По отношение на онези групи хора, които останаха без доходи и без никаква помощ, внасяме предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, които загубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си. Това е 725 лв на човек.”, обяви Нинова.

По отношение на стимулите за най-важните икономически сектори- строителството, туризма и земеделието, Корнелия Нинова посочи, че БСП предлага 30 млн. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители. Председателят на БСП коментира, че това са стимули за производство, както и от срещите, които е провела последните дни се вижда, че земеделските производители имат проблеми с реализацията на продукцията.

Тя изтъкна, че мерките, които бяха обсъждани, а именно - да им се осигури излагане на продуктите в търговските вериги, не са проработили и ги затрудняват, като е невъзможно всеки малък земеделски производител да отиде и да се договаря с търговските вериги: „Затова предлагаме държавен механизъм за изкупуване на тази продукция и държавата да бъде тази, която разговоря с веригите и пласира продукцията. Това може да стане чрез съществуващите държавни борси, на които не се оползотворява капацитета. Помощта за земеделците- производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко е абсолютно задължителна.”

„По отношение на строителството, ние съсредоточаваме своето внимание върху ВиК сектора и ще настояваме за държавни инвестиции в този отрасъл. Преди кризата целият ВиК сектор беше в тотален срив и колапс: водопреносните мрежи, състоянието на язовирите, пречиствателните станции, всички проекти на общините, които касаят подновяването на ВиК инфраструктурата. Беше огромен проблем преди да дойде кризата- и безводието, и режима на вода. Просто го забравихме”, припомни Корнелия Нинова. Тя подчерта, че това е един огромен сектор, в който могат да се съсредоточат нови работни места, работа за строителни фирми, за доставчици на материали и други.

„От БСП предлагаме диференциране на ДДС за храни и лекарства на 9%. Това са наши последователни предложения. Сега това става абсолютно наложително", допълни още тя.

„Четвъртото е помощ за общините. Преди малко участвахме във видео-конферентен разговор с управителния съвет на Сдружението на общините. Те бяха също на първо линия в борба с вируса. Поеха много разходи- за помощ на общинските болници, за храни и социални помощи,за дезинфекция. В този разговор за пореден път се убедихме, че бюджетите на общините не стигат”, информира Нинова. Тя допълни, че много от кметовете, без оглед на политическа принадлежност, са декларирали, че бюджетите на общините вече са на минус: „Имат и много по-малко приходи. Смятаме, че държавата трябва да влезе в ролята си и да окаже помощ на общините чрез увеличаване на бюджета им с 10%.”

Корнелия Нинова заяви, че за БСП е изключително важно да се осъществява контрол върху изразходването на средствата за борба с коронавируса: „Искаме пълна прозрачност и откритост как се харчат парите на хората, защото всичко, което се харчи, както и заемите, които ще се вземат, са пари на българските граждани и ще се връщат от българските граждани. За тази цел внасяме проект за решение за Временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid- 19.”

Тя предложи комисията да е със следните задачи: да изисква и публикува информация за всички средства, в това число и получените от Европейския съюз, свързани с преодоляване на последствията от кризата. Също така да проверява съответствието на разходите с целите, условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки. „Предложението на БСП е тази комисия да се оглавява от опозицията, каквато е демократичната практика в останалите европейски държави и да се дава отчет пред обществото веднъж месечно за свършената работа. Това са нашите конкретни предложения, които ще внесем в парламента”, завърши Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика