Нинова след решението на КС за Истанбулската конституция: Разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието

Разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието. Това каза пред журналисти в Казанлък лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с тълкувателното решение на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, с което я определя като противоконституционна. „Това е победа на българския народ в защита на националните ни ценност“, каза лидерът на БСП.

Нинова обърна внимание, че що се отнася до насилие над деца и жени, БСП ще продължи с всички сили да се бори с това. Тя припомни законодателните инициативи на левицата в защита на пострадалите от насилие. Нинова обяви, че е имала среща с представители на организации, занимаващи се с този проблем.

„Те дадоха допълнителни предложения и в първите дни на парламента ще ги внесем“, каза тя и допълни, че всички са застанали като един срещу конвенцията.

Становищата на правосъдния и външния министър за Истанбулската конвенция са показателни за отношението на правителството към документа, коментира Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание, че министър-председателят Бойко Борисов е внесъл тази конвенция и след една година управление е изразил съжаление, че тя не е обяснена и приета. „Видях днес и становищата на различните институции. Министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева са дали положително становище, т.е. че не противоречи на Конституцията, което показва отношението на цялото правителство“, каза Нинова.

Тя поздрави Конституционния съд за решението, както и всички българи. „Искам да кажа и нещо за БСП - нямаше друга партия в България, която я последните 5-6 месеца да бъде подложена на такъв жесток бой от свои и чужди“, поясни Нинова и припомни за заплахите от изключване на партията от ПЕС и изявленията на омбудсмана и вицепрезидента.

Нинова благодари на всички от партията, които са застанали зад нея. „Това, което съм преживяла в последните четири месеца, е изключително тежко. Вие знаете малко за това“, коментира лидерът на БСП. На въпрос дали остава заплахата за изключване от ПЕС, тя отговори отрицателно и припомни, че този въпрос не стои след мисията на ПЕС миналата седмица.

Коментари

Задължително поле