На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Нисък ДДС в Гърция и Румъния удря родния бизнес Съседите свалиха налога за храните, у нас остава 20 на сто

Производители искат по-нисък ДДС върху храните у нас.

Цените ще тръгнат надолу

Производители искат ставката за хляба да стане 5%

Нисък ДДС в Гърция и Румъния удря родния бизнес. Затова българските производители настояват ставката да падне и у нас.. Това от една страна ще доведе до по-ниски цени на продуктите, а от друга ще направи българските производители по-конкурентни на външния пазар.

Преките ни конкуренти – Гърция и Румъния вече намалиха сериозно ставката на ДДС.

Производители искат по-нисък ДДС върху храните у нас.

Правителството в Букурещ реши да насърчи консумацията на здравословни и традиционни храни, като намали ДДС от 9% на 5%. В съседката ни стандартната ставка е 19%, но се прилагат и две намалени – 9% за храни, лекарства и протези, и 5% – за книги и учебници. От тази година ставката за планински, екологични и традиционни продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието, се намалява от 9 на 5 на сто.

В Гърция ДДС на храните, включително и на хляба, тока, водата и горивата, беше намален от 24 на 13 процента. Предстои ново понижение от 1 януари 2020 година – от 13 на 5 на сто.

България обаче изостава – у нас ДДС е 20% за всички стоки и услуги, включително за храните и биопродуктите. В същото време страната ни е на челните места по смъртност и по затлъстяване сред децата (виж карето).

“В Гърция ДДС на храните вече е 13 процента. С това решение гръцките производители стават много конкурентноспособни, което ще се отрази на българския бизнес”, коментира пред “Труд” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

По думите й в момента България е доставчик номер едно на тестени и хлебни изделия в Европейския съюз. 3 процента от износа на храни в ЕС го държат именно хлебопроизводителите в България, посочи тя.

“За този пазар ще се лее кръв. Но техните правителства ги стимулират да станат конкурентни”, подчерта Кукушева.

Според нея не е нормално на всеки лев потребителят да дава 20 стотинки на бюджета на държавата. В същото време тол системата ще бъде въведена и тежестта от нея отново ще се плати от бизнеса и потребителите, категоричен беше председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Тя подчерта, че по-нисък ДДС за хляба трябва да има, защото той се прави изцяло от български суровини.

От бранша настояват ставката да стане 5%. Това ще доведе до намаляване на цената за крайния потребител с 12-13 процента. Не приемаме аргумента, че търговците ще откраднат разликата. Държавата има механизми, за да хване крадците, категорична беше Мариана Кукушева.

Отдавна настояваме у нас също да има по-ниска ставка на ДДС за биохраните, заяви за “Труд” Милен Стоянов, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти. Според него аргументът, че така ще се намалят приходите в хазната е несериозен, защото делът “ни е много малък, за да разклатим бюджета”. По думите му подобна мярка може да се въведе у нас, но няма политическа воля това да се случи.

 

Мерки

В Румъния ставката падна от 9 на 5%

Клиенти и търговци от Добрич пътуват до румънско село за фермерски пазар.

Румъния от тази година за втори път намалява ставката на ДДС върху традиционните земеделски продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието. Стандартната ставка на ДДС там е 19%, но за храни, лекарства и протези тя е 9%, а за книги и учебници – 5%.

“Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни”, заяви румънският премиер Виорика Дънчила.

Правителството смята, че мярката ще създаде бюджетни загуби в размер на 175 милиона евро през следващите четири години, но настоява, че ще бъде от решаващо значение за подкрепа на вътрешното потребление на висококачествени хранителни продукти.

 

Ползи

Купуваме по-евтини биохрани, ако данъкът намалее

Производители предлагат 5% квота в градините

Милен Стоянов, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти.

Цените на родните биохрани ще се намалят, ако бъде въведено по-ниско ДДС върху тях, заяви пред “Труд” Милен Стоянов, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти. Така българските екологично чисти продукти ще станат по-конкурентни на вносните, допълни той. Предлагахме в училищата, детските градини и социалните домове минимум 5% от храните да бъдат екологично чисти. Такава квота трябва да има и за магазините, посочи Стоянов.

И даде за пример, че няма държава в ЕС, в която да не е въведена задължителна квота за биологичните храни в училищата и градините. В Дания наскоро излезе информация, че правителството възнамерява да задължи магазините да продават само екологично чисти продукти, разказа Стоянов. Ако искаме хората да се хранят здравословно и да не харчат пари за лекарства, трябва държавата да насърчава производството и потреблението на здравословни храни, категоричен беше Милен Стоянов. И дава за пример изследване, проведено в 14 държави в ЕС (България не е била тогава член на съюза), при 140 души за наличие на глифозат в урината. Резултатите са показали, че в 47% от пробите е имало наличие на най-разпространения пестицид в земеделието и то при хора, които живеят в градовете и нямат достъп до него.

Критериите за биологично хранене у нас са много ниски и страната ни е на последно място по биологично хранене в Европейския съюз, твърди Слави Трифонов, председател на Националната биоасоциация. По думите му в повечето страни от ЕС и във всички скандинавски държави децата до 14 години ползват на 100 процента биохрани в детските градини и училищата, а в България то е под 1 процент. Директивата за тези страни е до 2020 г. 20 на сто от всички продукти на пазара да са биологични.

 

Пазар

Родните еко стоки отиват за износ

По-голяма част от българските биологични храни и продукти са предназначени за външни пазари. Това посочва последният Аграрен доклад на Министерството на земеделието, храните и горите. Според изводите в него страната ни е традиционен производител на различни видове биологично сертифициран пчелен мед с отлични качествени показатели, но голяма част от продукцията се изнася на световния пазар.
В същото време пазарът на биологични продукти в България е сравнително нов и все още твърде малък.

Към края на 2017 г. общо регистрираните в МЗХГ биологични оператори са 6 822 броя – с 440 по-малко спрямо година по-рано.

В рамките на 2017 г. се наблюдава намаление на площите, върху които се прилагат методите на биологично производство, както и на сертифицираните екологично чисти райони, от които се събират диворастящите култури – гъби, билки и горски плодове. През 2017 г. площите в система на контрол заемат едва 2,72% от общата използвана земеделска площ в страната, показват още данните в доклада.

 

Боледуваме, защото не можем да си позволим чисти продукти

На челни места сме по затлъстяване и смъртност

Всяко трето дете у нас е с наднормено тегло.

Ако здравословните храни поевтинеят, българите ще могат да си купуват повече по-полезни храни.

В момента страната ни е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Данните са от изследване на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Според данните средно около 30% от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания.

България се нарежда и на челна позиция в черната статистика за смъртността и продължителност на живота от всичките държави членки на ЕС. Това показват данни от доклада “Здравето накратко: Европа (2018)“ на Европейската комисия и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

От европейците

Ядем най-малко плодове и зеленчуци

Българите се хранят нездравословно, показа наскоро анализ на Евростат. Страната ни е сред държавите, където се ядат най-рядко плодове и зеленчуци. При консумацията на плодове България е на предпоследно място, а при зеленчуците само четири държави се нареждат зад нас.

Близо 37% от българите ядат всеки ден плодове. Близо една трета от допитаните са посочили, че консумират плодове между 1 и 3 пъти седмично. Лидер е Италия, където 85% от населението консумира всеки ден плодове. Следват Португалия и Испания. Средният показател за ЕС е 64 на сто.

Според данните на европейската статистическа агенция 45% от българите консумират зеленчуци всеки ден. Само четири държави са с по-лоши показатели. Това са Литва, Латвия, Румъния и Унгария, където едва 30% ядат ежедневно зеленчуци.

Лидери по този показател са Ирландия и Белгия с по 84%. Следват Италия и Португалия. Средно 64 на сто от жителите на ЕС ядат зеленчуци всеки ден.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Глупости, у нас нищо няма да поевтинее, ще се увеличи с 10%-на печалбата. Все пак сме в България, а не в някоя цивилизована държава

  2. Не прочетох публикацията, само заглавието. То показва, че съседите са по-добри играчи от нас.

  3. Така е, като няма лява партия, а „левите“ са ултрадесни….

  4. Липсата на държава у нас прави намалението на ДДС ставката невъзможна за момента. Изобретателният български ум, при избирателния контрол, който е доминиращ у нас ще направи така, че голяма част от стоките с по висок ДДС да се „трансформират“ в тези с намаления такъв, а доминиращите чужди търговски вериги ще намалят цените в най добрия случай символично, а разликата в печалбата ще изнесе в чужбина…, което заначи голям среден пръст за бюджета и почти никаква полза за гражданите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.