Нова Загора стана столица на ученическия театър

Творчески трупи от 17 населени места в страната се включиха в Театралния ученически фестивал "Арлекин" в Нова Загора. За шеста поредна година градът се превърна в детска столица на Мелпомена. А домакин на тридневното събитие е Средното училище "Христо Ботев". То е единственото учебно заведение в страната, което има собствена театрална сграда.

Преди години сградата, сцената бяха основно ремонтирани и оборудвани със съвременна техника и обзавеждане от световно известния български учен - физика проф.Минко Балкански. Професорът е с новозагорски корен, а вложението му възлизаше на над 1 млн.лева.

На сцената децата разказаха историята на Малкия принц от Антоан дьо Сент Екзюпери, други приказни истории от вечната класика, разсмяха публиката с "Криворазбраната цивилизация" на първия български драматург Добри Войников, показаха балканските нрави в гротеска, измами и откровения в "Доктор" на Бранислав Нушич и "Буре барут" на Деян Дуковски.

Основен организатор на "Арлекин" е общината. От местната администрация заявиха, че макар и сравнително нов сред сродните фестивали в страната, новозагорският вече е станал очаквано събитие в културния календар на детското творчество в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони