Нова лапараскопска апаратура внедриха в болницата в Горна Оряховица

Ново лапароскопско оборудване бе монтирано в четвъртък в Отделението по хирургия в болницата в Горна Оряховица. Комбинираната лапароскопска система е последно поколение и е на американска компания, която е с над 120-годишна история в производството на такъв вид специализирано оборудване. Включва 32- инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство - таблет.

"Апаратурата е на стойност 70 000 лева, като 90% от средствата осигурява Община Горна Оряховица. Закупено е след обявяване на обществена поръчка и на разсрочено плащане", уточни управителят на болницата д-р Иван Иванов.

С новата техника ще се увеличат обемът и броят на медицинските интервенции в хирургичното и в Акушеро-гинекологичното отделения. Качеството на безкръвните операции също ще се подобри. "Инвестирахме в лапароското оборудване, тъй като тези щадящи за пациента операции ще се увеличават. Освен това, за разлика от конвенционалните операции, възстановителният период за пациента се съкращава, намалява се и рискът от следоперативни усложения", допълни д-р Иванов.

От две години насам в стационара успешно се развива коремна лапароскопска хирургия. Част от горнооряховските хирурзи заедно със свои колеги от УМБАЛ в Плевен извършват безкръвни операции на жлъчен мехур, като се предвиждат и операции на херния, и на апендикс. В АГ- отделението също се правят различни безкръвни гинекологични интервенции.

Новата лапароскопска система вече дава големи възможности на медицинския персонал за извършване освен на коремна хирургия, но на урологични, гинекологични, ортопедични, УНГ- операции/ на синуси/ и артроскопии.

"Комбинираната система позволява работа с LED- светлина, full HD- камера и система за документиране на изображенията", коментира представител на фирмата- доставчик. "Дава възможност за работа както през главата на камерата, така и през външно устройство- таблет".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве