Нова студена вълна нахлува от Русия, сняг в Атина

Силна инвазия на нова студена вълна от Русия се очаква непосредствено след края на метеорологичния фронт „Зиновия“, който удари централна и южна Гърция, твърди метеорологът Янис Калианос.

С Новата година настъпва и нов леден фронт от Русия, като основните характеристики са спад на температурите и обилен снеговалеж. Очаква се термометърът в Атина на надморска височина над 1300 метра, да падне до -6 градуса по Целзий, а снеговалежът да започне от 250 метра височина.

Към момента метеорологичният фронт „Зиновия“ озверява все повече и създава проблеми в почти цяла Гърция. Води се битка за поддържане на магистралата Солун-Атина отворена. Сняг вали в столицата Атина. 13 души бедстват в участък Виотия по магистралата Атина-Ламия. В района на Тива има откъснати цели села, до които не може да се стигне.

Бурята "Зиновия" ще диктува времето в Гърция до вторник сутрин, като се очаква лошото време да се ограничи до остров Крит и Додеканезите. В останалите региони в последния ден на старата година се очаква временно подобрение на времето. От вечерта обаче нахлува нова судена вълна.

В Егейско море има силен вятър, който на места достига до 9-а - 10-а степен по скалата на Бофорт. Затворени са линиите Агия Марина - Неа Стира, Глифа - Агиокамбос, Кавала - Принос (Тасос) и Александруполис - Самотраки.

Властите съветват хората, които имат намерение да пътуват, да се осведомят предварително за промените в разписанията на фериботите.

Генералният секретариат за гражданска защита призова за повишено внимание на гражданите, като препоръча мерки за самозащита от рисковете, които водят до сериозните метеорологични явления.

Коментари

Задължително поле