“Новичок” - кремълският антидот

За Москва демонстрацията на решителност е по-важна от всичко

Западният натиск след отравянето на Навални ще се засили

Някои наивни политически наблюдатели смятат, че атентатът срещу лидера на опозицията Алексей Навални ще подрине устоите на властта в Кремъл. Всякакви западни санкции, наказания, ембарго - избройте ги - нямат никакво значение за президента Путин. „Новичок“ - невропаралитичното вещество, с което най-вероятно е отровен Навални, изглежда като антидот срещу демократичните претенции на опозицията и не само.
Все още не знаем кой точно и защо е отровил най-силния опонент на Путин в Русия, но се очертават отчетливо две логични хипотези.

Първата. Предстоящите избори за законодателни събрания, местни думи и други, дават трибуна на опозицията и Кремъл иска да спре на всяка цена възхода u. Атентатът демобилизира хората, които се колебаят дали да подкрепят опозицията. Тази теза има слабости. За Путин основните проблеми са решени. Новата конституция, която бе одобрена на референдум, му дава възможността да управлява поне до 2036 година, когато той ще бъде на 84 години. Путин може да се разбере с всеки губернатор и всяка местна власт, защото в него е силата. Навални дори му е потребен в известен смисъл, защото така легитимира „демократична“ Русия пред света. Освен това разкритията на опозиционера му дават възможност да се разправя със само забравили се местни феодали. Точно те са в основата на втората версия.

Местните олигарси в Новосибирския федерален окръг са притеснени от разкритията на Навални преди изборите. Ако те се издънят на изборите - горят. Ако пострада имиджа на „Единна Русия“ - горят. Тогава те премахват Навални и всичко е по старому.

Съществува и тезата, че Путин трудно контролира цялата тази палитра от корумпирани политици, олигарси и откровени престъпници, които управляват най-голямата страна в света. Може би съчетанието от последните две тези е най-вярното. Кремъл никога няма да признае, че е изгубил контрола и ще преглътне всяка санкция, стига руснаците да не подозират Путин в слабост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари