Новият български патриарх Даниил - Аскет под бяло було

Новият български патриарх Даниил е достоен, смирен, твърд в отстояване на позициите си. Изключително скромен, аскет, и в същото време млад енергичен божий служител, са категорични свещениците и миряните във Видин. Малко натъжени, но щастливи, че техният пастир заслужи високата чест да бъде новия български патриарх.

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, три бяха недействителни бюлетини.

Даниил изоставаше преди балотажа, когато събра 51 гласа срещу 64 за Григорий. На първи тур отпадна Ловчанският митрополит Гавриил, който беше подкрепен от 19 делегати.

Именно подкрепата на хората на Гавриил обърна вота и донесе успеха на Даниил във финалното гласуване, твърдят запознати с лобитата в БПЦ. За видинския владика гласуваха и делегатите от лагера на неврокопския митрополит Серафим. 
Видинският митрополит бе най-младият сред тримата, които се състезаваха за глава на Българската православна църква. За втори път 52-годишен духовник оглавява църквата ни. Първият е патриарх Кирил, който е избран през 1953 г.

Изборът на видинският митрополит Даниил за български патриарх в немалка степен е изненада и много малко са тези, които вярваха в това, че той ще стане патриарх.

Светското му име е Даниил (Атанас Трендафилов Николов), роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основното и средното си образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в СУ„Св. Климент Охридски“, прекъсва и пренасочва образованието си в Богословския факултет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“. На 7 август 1999 г. е подстриган от него в монашество.  На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Изборът  му бе съпроводен с протести, но бе избран с 11 от общо 13 гласа от Светия Синод. Вярващите от Видинско и Монтанско настояваха за Видински митрополит да бъде избран епископ Поликарп, в негова подкрепа бяха внесени в Синода над 6500 подписа.

След провъзгласяването му за Видински митрополит, наследяващ катедрата на обаятелния и обичан митрополит Дометиан, Даниил заяви „Без Божията помощ нищо не можем да направим. Изборът е проверен канонично и това означава, че е проведен с Божията воля“.

Изборът му за Български патриарх не се приема еднозначно от Висшия клир и миряните. Причината са някои негови категорични изказвания в последните години по отношение на войната в Украйна, ролята на Русия и Руската православна църква.

Новият патриарх се смята за близък до руската църква и противник на курса за сближаване с Вселенската патриаршия. За разлика от него Григорий бе сочен като компромисна фигура между двата лагера.

Негово Високопреосвещенство Даниил винаги е демонстрирал добри отношения с Руската православна църква. Той бе сред първите, които разпореди във всички храмове по време на служба да се молят за мир в Украйна. Не пропускаше празник, мероприятие, публична изява във Видинска епархия и извън нея в свои изказвания да говори за мир и дипломатически решения на конфликта в Украйна.

Влезе в остър сблъсък с част от митрополитите, в началото на войната, изпрати окръжно писмо до подчинените си свещенослужители. В писмото си той посочваше опорни точки за служението по темата и бе категоричен, че „демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството“.

Най-яркият пример за позициите му беше през 2019 г., когато атакува публично Вселенския патриарх Вартоломей заради решението му да признае църковната независимост на Украйна и подкрепи позицията на Московската патриаршия по въпроса. Тогава Синодът се разграничи от действията му.

По-рано тази година Даниил Видински, заедно с Неврокопския митрополит Серафим, се противопостави на касирането на избора на Сливенски митрополит и на опита на Синода да промени правилата и да спре участието на миряните в епархийските избори.

За своите малко над шест години управление на Видинска епархия митрополит Даниил наложи много промени и строги правила. Води аскетичен живот, без показност и показа висока духовност. Показваше пълна отдаденост на църквата.

Започна активна работа с младите хора и децата, като възстанови неделното училище, летните православни лагери, театралната школа за деца.

 

С Божия помощ ще се справи

Свестен, честен човек е, истински монах. Човек, който се старае да спазва църковните правила. Интелегентен човек, просветен. Който и да бъде на негово място ще му бъде тнрудно. С Божия помощ ще се справи. Винаги на всеки патриарх е трудно, особено в нашето трудно време. Но с данните, които има ще ръководи добре цълквата.

Ловчански митрополит Гавриил

 

Избрахме достоен български патриарх

И тримата кандидати бяха много достойни. Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая "На добър час!". Познавам го от общи инициативи. Това е човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му, много интелигентен човек. Желая му да бъде нашият истински духовен водач. Първите думи, които трябва да чуем от новия патриарх, трябва да бъдат свързани с обединението на българския народ. И съм сигурна, че от неговите уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците.

Илияна Йотова, вицепрезидент

 

Носи надежда за обновление в църквата

Ученик и монах, привлечен за духовния живот от неврокопския митрополит Натанаил. Той е от новото поколение духовници, изключително подготвен представител на църквата след политическите промени. Мисля, че той е подготвен за това служение с образованието му и с предишния му опит като митрополит. Явно този път патриаршеския събор е решил да заложи на един млад духовник. Това дава надежда за обновление в църквата. Ако успее да обедини митрополитите в Светия синод и успее да води балансирана политика като продължител на митрополит Неофит, ще има успехи.

Доц. Костадин Нушев, богослов

„Само Бог ни е съдия“

Пророкът Даниил, чието име носи и новият патриарх, е единственият носител на това име в Библията. Най-често името се превежда като "съдия", "справедлив човек", "Божия съд", "Бог е мой съдия"...

Пророк Даниил е старозаветен пророк, четвъртият от „големите“ пророци (Исая, Йеремия, Йезекил, Даниил). Произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон. Даниил е известен е с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар Навуходоносор II. Извършил е редица пророчества, спасил от смъртно наказание една жена на име Сузана. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята. По чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен заради своята привързаност към вяра в Бог и доживял до дълбока старост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети