Новият филм на Спилбърг със световна премиера

Суперпродукцията е по романа на Ърнест Клайн

Най-големият филм по кината тази седмица несъмнено е „Играч първи, приготви се” – екранизацията на Стивън Спилбърг по young adult романа на Ърнест Клайн, който ни представя дистопично бъдеще, в което населението прекарва почти целия си живот във виртуален свят, където преобладават препратки към културния пейзаж на 80-те години на миналия век.

През 2044 година реалността представлява грозна картинка и всички хора се пренасят пренасят в кибернетичната реалност на OASIS, като по този начин избягват енергийната криза и главоломното нарастване на населението. Създателят и собственик на софтуера, който поддържа гигантската игрова платформа, умира. Оказва се, че той е завещал несметните си богатства на онзи, който успее да открие всички следи, оставени в системата, да събере определен брой ключове и да разкрие посланието, скрито зад три „врати”.

Парите са много и това променя света: хората изоставят всичко в търсене на следите, но за да ги открият, трябва да се превърнат в експерти на тема „поп-културата на 80-те”. Защото всичко от 80-те – от телевизия до музика и кино, е било в основата на израстването на създателя на OASIS. Смъртта му неволно трансформира жадните за наследство в спецове по история.

Тийнейджърът Уейд Уотс се натъква на първата следа, но скоро бива обкръжен от играчи, които са готови да го убият, за да се доберат до наградата. За да оцелее, Уейд трябва да спечели и да се изправи срещу реалния свят, от който винаги е искал да избяга.

Режисьор на „Играч първи, приготви се” („Ready Player One”) е Стивън Спилбърг, а сценаристи са Зак Пен и Ерик Ийсън по романа на Ърнест Клайн. В главните роли ще видим Тай Шеридан, Оливия Кук, Хана Джон-Камен, Бен Менделсон, Марк Райлънс, Саймън Пег и Т. Дж. Милър.

Коментари

Задължително поле