Нови мерки в помощ на пенсионерите (обзор)

Осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги е било приоритет на правителството, заяви Бойко Борисов.

50 лева добавка за всички и през октомври

Нови 106 млн. лв. отиват по бюджета на ДОО

Правителството подготвя нови мерки в подкрепа на пенсионерите, обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на правителството. “Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите”, каза Борисов.

Една от идеите, които социалният министър Деница Сачева вече лансира, е да се индек­сират част от пенсиите у нас. Преизчисляването на най-ниските пенсии може да замени досегашната схема за помощ от 50 лева за всички пенсионери. Коалиционните партньори от ВМРО потвърдиха пред “Труд”, че са готови да обсъждат индексация на пенсиите.

Вчера правителството одобри възрастните хора да получат добавка от 50 лева и към пенсията за октомври. Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи сумата. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си, каза Борисов.

За добавката правителството отпусна допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Премиерът припомни, че независимо от трудностите заради пандемията от COVID-19 бяха увеличени всички пенсии с 6,7 процента от 1 юли. По време на извънредното положение десетки хиляди пенсионери се възползваха от подкрепата за безплатен топъл обяд, социален патронаж и много други социални услуги за облекчаване и подобряване на живота на възрастните хора, изброи още министър-председателят. И добави, че голяма част от тези дейности ще продължават до края на годината. Защото осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги е било първостепенен и неотменен приоритет на правителството, завърши Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле