Нови цени на парното и топлата вода от май

Ново намаление на цената на топлинната енергия от 1 май предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно от документи, публикувани на сайта й.

Намалението е минимално с между 1 и 3 процента за различните топлофикации в страната.

Сметките са направени, ако се приеме намаление на цената на природния газ с първоначално обявените от „Булгаргаз“ 6,67%. От газовото дружество обаче вече обявиха, че намалението маже да бъде по-голямо заради срива на цените на петролните деривати на борсите.

С колко реално ще поевтинее синьото гориво и съответно парното и топлата вода КЕВР ще реши окончателно на закрито заседание на 1 май.

Припомняме, че от 1 април газът поевтиня с близо 43 на сто и дръпна средно с 22 процента надолу цените на топлофикациите.

Според разчетите на КЕВР от 1 май цената на парното и топлата вода в София ще се понижи с около 3 на сто, във Враца - с 2,4 процента. С около 1,8 на сто трябва да поевтинее парното във Велико Търново, а в Бургас и Разград – с около 1,7 процента. Понижението в Плевен ще е около 1,5 на сто, а в Пловдив – малко над 1,5 процента. Най-малко ще е намалението във Варна -  с едва 0,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес