Нови US мита върху стоки от ЕС за $11 млрд.

Под удара могат да попаднат сирене, зехтин, вино

Брюксел определи мерките като „силно преувеличени”

САЩ ще наложат допълнителни мита върху вноса на стоки от ЕС на стойност 11 млрд. долара. Мярката е в отговор на субсидиите, които ЕС предоставя на европейския авиогигант “Еърбъс” - пряк конкурент на американския “Боинг”, които ощетяват САЩ с 11 млрд. долара годишно.

Новината за готвените нови такси потвърди и президентът Доналд Тръмп. “Световната търговска организация (СТО) е на мнение, че субсидиите на ЕС за “Еърбъс” са повлияли неблагоприятно на САЩ, които сега ще наложат мита за 11 млрд. долара на стоки от ЕС. ЕС се възползва от САЩ в търговията много години. Това скоро ще спре!”, напис в туитър US президентът.

Конфликтът между “Еърбъс” и “Боинг” тече от 14 години, през които двете страни взаимно се обвиняват пред СТО в предоставяне на незаконни субсидии.

Представен бе и списък със стоки, които да бъдат облагани с допълнителни мита, като уточняването им предстои. Освен въздухоплавателни средства, в него са и продукти като сьомга, сирене, вино, зехтин, кашмирени изделия.

Окончателният списък ще бъде представен през лятото.

ЕС определи като “силно преувеличени” предвижданите от САЩ мерки, като посочи, че цитираната от Вашингтон сума на понасяните от субсидиите за “Еърбъс” щети се основава на американски вътрешни оценки.

От Брюксел предупредиха още, че в паралелен спор, който се отнася за “Боинг”, се планират ответни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят