„Новото ляво“ започна на Бузлуджа, край на войната с президента (СНИМКИ)

Снимка: Иван Гергов

„Безпрецедентното ляво обединение“ се роди. След свалянето на Корнелия Нинова от председателския пост на Българската социалистическа партия новият ляв фронт бе официално обявен пред няколко хиляди червени симпатизанти на историческата поляна под връх Бузлуджа, където Димитър Благоев основава партията преди 133 години. 

Обединението събра основно стари познати лица от близката история на столетницата, основно намиращи се в коалиция „Левицата“ към момента. Заедно с новото временно ръководство на БСП на историческата поляна изпълваше присъствието и на Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева и т.н. Ваня Григорова обаче, която на предишните избори беше коалиционен партньор с Манолова, бе категорична пред „Труд news” - пожелава успех на новото обединение в бъдеще, но това бъдеще няма под никакъв начин да бъде обвързано с нея. 

Снимки: Иван Гергов

"Често левицата присъства е медиите само с ежедневните конфликти в нея и всички медии не виждат най-важното – Бузлуджа е най-чистата, най-светлата част от българската левица. (...) Оставиха мазните си ръце по КРБ, ще направят нова сглобка. Само ние, лявото, БСП, можем да бъдем алтернативата“, каза в емоционална реч Александър Симов, бивш депутат от БСП, който откри официалната част на събора. И призова – да останат назад във времето годините, когато лявото се е делило.

Още в петък на сбирка в Стара Загора, събрала над 200 представители на леви движения, бе подписан меморандум за създаване на „широк ляв фронт“. 

"Край на войната с президентската институция, край с тази студена война. Няма социалист, който да не е казвал, че това е грешка“, начерта новия курс към помирение с „Дондуков“ председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов. Апропо, намеренията си за мир с президентът Гуцанов първи обяви преди седмица в кулоарите на Народното събрание на въпрос на „Труд news”. 

„Неслучайно избрахме днес именно да сме заедно. Неслучайно тук са всички представители на партиите в лявото пространство. Вчера подписахме харта за обединение. И това е само началото. С разделение не можем да променим страната“, добави Гуцанов от сцената пред събралите се социалисти. 

„Време е да се сложи край на безвремието, на корупционните коалиции и сглобки. Ние сме заедно, за да направим това реалност“, заяви на свой ред и Пламена Заячка, представител на АБВ.

България гори, а нашите опоненти ни предлагат едно политическо блато и безвремие. Тук е мястото да кажем – стига!“, добави и Кристиян Вигенин, евродепутат от БСП/ПЕС. 

С призиви „Заедно“, „Победа!“ и изпълнение на песента „На всеки километър“ продължи да се обединява лявото, прегърнато на сцената на събора, преди думата да вземе временно изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. 

„Обръщам се към вас като редови социалист, другари. Искам да ви кажа 3 важни неща. Първо – искрено ви благодаря, че сте тук. Въппреки жегите, тонове от лъжи, които се изсипаха в медиите, провокациите. Тук е мястото на всеки искрен, честен и милеещ за лявата идея човек. Второ – искам да кажа ясно – БСП не се продава, не е на борсата, няма да се преучредява, няма да се влива в никого. И който твърди противното, е или откровен лъжец, или обслужва чужди интереси“, каза лидерът на партията. 
И отсече: „Повече така не може, харесва ли ви да сме 5-та политическа сила, да губим избор след избор?“, попита реторично той, на което историческата поляна му отговори със скандирания „Никога!“.

Процесът на консолидация в лявото е абсолютно необратим, категоричен беше още партийният шеф, а изказването му завърши отново с патос "Наско Зафиров", започнаха да скандират екзалтирани социалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика