Ново затягане на мерките предлагат шефове на РЗИ

Болници откриха допълнителни COVID отделения

Маските на открито отново се връщат в някои градове от страната

В София положението е тревожно

Нова затягане на мерките предлагат шефове на РЗИ, научи “Труд”. Причината е, че в 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19, който заразява по-бързо и повече хора. Новият щам е установен в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

В София положението е тревожно. Заети са 65% от интензивните и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи на коронавирус, заяви директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той призна, че е възможно затягане на мерките.

“При определени условия може да се затворят ресторантите отново - за момента не се предвижда такава мярка”, побърза да успокои от ефира на Нова телевизия Пенчев.

Проверка на “Труд” в големите столични болници установи, че навсякъде се разкриват допълнителни легла за COVID. Във ВМА днес две клиники бяха преобразувани в звена за лечение на COVID. Във Варна и Бургас също увеличиха леглата за COVID.

Допълнителни противоепидемични мерки въвеждат в област Плевен. Освен спиране на плановите операции и свижданията в болниците, там носенето на маски на открито става задължително. От щаба призоваха родителите при възможност да гледат децата си вкъщи, да се ограничи посещаемостта в детските градини и деца в предучилищна възраст от областта. Очаква се подобни мерки да бъдат приети и в още няколко областни града.

От асоциацията на спешните медици поискаха незабавно затягане на мерките.

“Имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст”, заяви д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

“Ако се стигне над 4000-5000 пациенти в лечебни заведения на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла? Това ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения”, подчерта д-р Кателиева. Тя призова да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно.

Днес се навърши една година от първия регистриран случай на коронавирус у нас. От тогава досега в България са регистрирани над 260 хиляди случая като близо 213 хиляди са излекувани. Починалите с коронавирус са повече от 10 600.

Д-р Ивайло Митковски, ортопед МБАЛ “Св. Анна”:

Обездвижени пациенти чакат помощ от месеци

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

“Решението за спиране на плановите операции е безумие, което рефлектира ужасяващо върху пациентите. Само в моята листа има над 10 пациенти, нуждаещи се от поставяне на изкуствени стави. Някои чакат от месеци, част от тях са почти напълно обездвижени. Освен болките, тази несигурност се отразява зле и върху психиката им. Много е тежко, тъкмо когато си преодолял психологическата бариера, взел си решение да се оперираш, да се окаже, че това е невъзможно. Не знам какво да кажа на тези хора”, заяви пред “Труд” д-р Ивайло Митковски, ортопед от варненската МБАЛ “Св. Анна”.

Той разказа, че при предишното спиране на плановите операции се наложило да върне от приемното отделение мъж, на който трябвало да постави колянна става. “Случаят беше специфичен, инструментариумът беше поръчан, но интервенцията не се осъществи. В същото положение са и няколко вече оперирани деца, на които трябва да се махат игли и импланти”, допълни д-р Митковски.

Според него е неразумно мярката да се прилага в големите натоварени болници, тъй като при нужда допълнителни COVID-легла могат да се разкрият в други и посочи за пример Белодробната болница. “Няма логично обяснение защо ресторанти, молове, фитнеси са отворени, а плановите операции са забранени и хората, които се нуждаят от медицинска помощ, не могат да я получат”, заключи д-р Митковски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България