Ново ромско гето изникна край столичното Околовръстно шосе

Ново ромско гето изникна край столичното Околовръстно шосе, съобщи БТВ. Обитателите му вече имат ток и вода. В картонените колиби живеят около 35 души.

След като били изгонени от предишното си местообитание преди около два месеца, ромите направили бараки на ново място, само на няколко стотин метра от старото.

Един от живеещите там е 22-годишният Георги Димитров. Той има къща на село, но се е заселил в една от колибите. Жителите на новото гето взимат ток от рекламна табела на застрохователна компания, но им откраднали кабела ,с който се включват незаконно.

Докато намерят необходимия им 50-метров кабел, за да се вържат към билборда, жителите на бараките зареждат телефоните си от светофар на „Симеоновско шосе”, чиито кабели изваждат през нощта.

Картонените колиби също имат ток, но от агрегат.

Сред жителите на новото гето има и деца. Семейството на едно 11-годишно дете е дошло в София преди месец, за да живее в колиба. Те също имат къща в Берковица.

По думите на 11-годишната Надя родителите й идват в София само през лятото, но така и не става ясно какво точно работят.

Не е ясно какво работят хората, които живеят в незаконното гето, но за дейностите им подсказват вещите, които нашият екип намира покрай гетото, като изпразнено портмоне например.

Представители на Екоравновесие хванаха кучетата, създали глутница около бараките, а полицията установява кои са новите столичани.

Още преди да бъдат проверени, част от обитателите напуснали, като успели да натоварят цял автомобил с покъщнина и да изчезнат.

„За последните осем години 23 пъти сме разчиствали терени като този”, заяви Димитър Дилчев, кмет на район „Студентски град”.

По думите му ядрото на незаконното гето са едни и същи хора от Северозападна България.

Коментари

Задължително поле