Нов рекорд при жилищните кредити

Отпуснатите от банките жилищни кредити за година нарастват с рекордните 20,5%.

Спестяванията на домакинствата нараснаха със 7,9 млрд. лв. за година

За месец отпуснатите средства за покупка на къщи и апартаменти се увеличиха с 407 млн. лв.

Потребителските заеми с 12,3% ръст

Отпуснатите жилищни кредити на домакинствата удариха нов рекорд. Към края на декември банките са отпуснали заеми за покупка на къщи и апартаменти в размер над 19,9 млрд. лв., обявиха от БНБ. За година жилищните кредити са нараснали с рекордните 20,5%, или с 3,399 млрд. лв. Такъв рекорден ръст на ипотечните заеми в България не е имало откакто БНБ дава подробни данни за кредитирането. Само през декември тези заеми са нараснали с 407 млн. лв.

Причините за ръста на жилищните кредити са желанието на хората да живеят в по-голям и по-хубав дом и ниските лихви по ипотечните заеми. Лихвите по кредитите в България остават ниски, което прави изгодна покупката на имот с банков кредит. Имоти купуват и хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията. Много хора искат да инвестират в имот, но нямат достатъчно пари за покупката на апартамент. Затова взимат и кредит, който да добавят към наличните средства, и така придобиват жилище.

В края на декември потребителските заеми за домакинствата са в размер на 16,8 млрд. лв. За година те нарастват с 12,3%. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома или за покупка на мебели. Това показва, че съществена част от ръста на банковото кредитиране в страната се дължи на желанието на хората да имат приветлив и удобен дом.

Общият размер на заемите за домакинствата за година нараства с 15,9%, или с 5,269 млрд. лв. и в края на декември доближава 38,4 млрд. лв. Ръстът на кредитите за хората е двойно по-голям от увеличението на бизнес заемите. За година фирмените заеми нарастват само с 6,9%, или с 2,8 млрд. лв. и към края на декември достигат 44 млрд. лв.

Въпреки рекордния ръст на жилищното кредитиране, все още отпусканите от банките заеми са по-малко от привличаните нови депозити. За година общият размер на отпуснатите от банките заеми е нараснал с 9,6 млрд. лв., а депозитите в банките  са се увеличили с над 11 млрд. лв. Това е причината лихвите по заемите да остават ниски. В рамките на година депозитите на домакинствата са нараснали със 7,9 млрд. лв., или с 11% и към края на декември доближават 80 млрд. лв. Но данните на БНБ показват, че най-голям ръст има при големите депозити със суми над 500 хил. лв. в тях, докато хората с малки влогове теглят парите си, за да закърпят семейния бюджет. Фирмените депозити също нарастват значително - с 3,6 млрд. лв., или с 9% за година, показват данните на БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси