Нов сезон - с гръб към политиката

Телевизионният пазар затвори, чакаме резултатите

В петък записах за една телевизия коментар, в който прогнозирах, че Близкият изток макар и да е като буре с барут, може да избегне голям конфликт. И ето тук, уважаеми читателю, каква е бедата от предварителния запис. Прибрах се вкъщи и научих за убийството на иранския генерал Сюлеймани. Това все още не значи класическа война, която би ангажирала само Иран и САЩ. Убеден съм също, че президентът Тръмп, ако не е бил подведен, е преследвал две цели като е разрешил убийството: първо - с един ефектен удар показва сила, без да се ангажира с голяма скъпоструваща война, и второ- демонстрира твърдост с оглед на идващите президентски избори. Това обаче, което реално постига е, че без никакво съмнение запалва фитила на терористична война и я пренася не само на територията на страните от Близкия изток, но и в целия свят, включително Европа, а това значи и България. За такава единична акция може би не е необходимо решение на Конгреса, но с оглед на последиците САЩ се оказват въвлечени в конфликт със световни мащаби.

Така започва Новата година, уважаеми читатели и зрители, която телевизиите посрещат с нови идеи и нови програми. Обикновено по белия свят новият сезон телевизиите започват с привличането на водещи журналисти от останалите телевизии. За най-голям успех се смята привличането на водещ на централна емисия новини. Това са най-фамозните и скъпоструващи звезди в телевизионния свят.

У нас времето между два телевизионни сезона е времето за уволнение на водещите журналисти. Тогава изказваме своите съжаления, без да стигаме до протест или нещо друго. По-късно, по тъжен или радостен повод, отправяме комплименти и мили думи към телевизионните шефове, които са се разправили с колегите ни. Това сме ние.

Междувременно Новата година започна и с новината за внезапната смърт на телевизионната бизнес-дама Силва Зурлева. И както обикновено, когато стане дума за някакъв инцидент с известни хора, службите излизат прибързано с някакво нескопосано съобщение, което трябва бързо до успокои общественото мнение. Така и сега, само от един поглед те заключиха, че става дума за случаен инцидент. Така и не се разбра, паднала ли е жената или е починала от масиран инфаркт. И тръгнаха едни слухове... Най-тъпата „услуга” на покойника.

И ето с какво ще ни привличат големите телевизии. Би Ти Ви от известно време ни атакува с едни рекламни клипове, които трябва да засилят интереса ни кой ще бъде новият водещ на новото вечерно шоу, което идва на мястото на шоуто на Слави. Интересът и без това е силен. Първо- какво ще представлява самото шоу? Намеква се още от сега, че ще акцентира на смеха и забавата. Но не става ясно на кого ще се смеем? На политиците ли, както сме свикнали от шоуто на Слави? Подозирам, че не. Политика вероятно няма да има под предлог, че в този късен час хората трябва да бъдат само развличани. Нали точно за това упрекваха Слави, че вкарвал политика. Между другото българският зрител има вече представа, че и в САЩ, и във Великобритания, и във Франция, просто във всяка демократична страна с развита телевизия късното вечерно шоу е по един образец с много шеги и скечове по адрес на политиците. Хората по цял свят харесват политиците да бъдат подложени на критичен сарказъм. Подозирам, че новото шоу на Би Ти Ви ще бъде лишено от сатира по два съществени признака- то ще бъде продуцирано от самата телевизия, следователно ще бъде предпазливо, и второ- водещият вероятно ще бъде артист, комик или нещо от този род, което означава, че той няма да си позволява дори импровизации на политическа тема. Дано не съм прав, господи!

БиТиВи обещава още и българска романтична комедия. Добре, много добре! Иначе същата телевизия поднови следпразничната си програма с три (3) турски сериала в прайм-тайма. Това като компенсация за няколкото празнични дни, през които бе неудобно да се излъчват. И за привличане на традиционните любители на безспорно добре направените турски сериали.

Нова телевизия потвърждава предварителната си заявка и ще излъчва два чисто нови български сериала. Що се отнася до публицистиката, новостите там започнаха с идването на новия собственик. На първо място е новото неделно шоу с водещ Мая Костадинова и с атрактивните разследвания на Васил Иванов. Васил е в стихията си, що се отнася до Мая, тя някак си не успява да овладее и да наложи своя авторски отпечатък върху цялото предаване. Но както бях обещал, коректно е да изчакаме да улегне експеримента и тогава да съдим.

БНТ също се намесва в битката за късно вечерно шоу, като то ще се води от Дони. Засега ръководство ограничава промените, за да има цялата програма единен модерен облик. Няма пари, нали? Ами отново да напомня, че преди да получи нови пари, на БНТ трябва да бъде направен външен одит на последните три мандата, за да се знае къде са потъвали парите.

 

Казана дума, хвърлен камък

Преди много години, но не повече от 30, прочетох от непознат за мен автор статия във в. „Култура”. Поканих го в „Панорама” и той стана един от редовните ми участници. Сега е известен по цял свят, канен е често в световни медии. Става дума за Иван Кръстев. Цитирам казаното от него по БНР: „Фактът, че българският министър-председател е на власт почти през последните 10 години, засилва влиянието му както в Европа, така и извън нея”.

А ето и самият министър-председател: „Да гледам работници, ми е кеф и психотерапия.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари